Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Tavaly a társaságok gyorsjelentése szerint a Mabisz jelenlegi tagjai összesen 1042 milliárd forint díjbevételt könyvelhettek el - jelentette be a Mabisz. Ez csaknem nyolcvanmilliárd forinttal haladja meg ugyanezen kör korábbi eredményét. (Az MNB tavalyi, tíz éves jövőképe szerint 8 százalékos éves átlagos bővülés szükséges ahhoz, hogy a piac visszatérjen a válság előtti időszakhoz és elérje a 3 százalékos, GDP arányos penetrációt. Ez 2015-ben 2,5 százalékos volt, ami EU-s összehasonlításban alacsonynak mondható és elmarad a visegrádi országok átlagától is.)

A gyorsjelentések alapján tovább nyílik az élet és nem életág közötti olló. Még 2015-ben az életágból származott a több díjbevétel, azóta megfordult a trend. Az életbiztosítási díjbevételek aránya a következő évben 49,6 százalékos volt, 2017-ben 48,5 százalékra csökkent. A 2018-as adatokból 46,1 százalék olvasható ki.

Az összes díjbevételen belül 561,2 millió forint a nem életágból származik, ez több mint nyolcvanmilliárd forinttal haladja meg az életágét. A kötelező gépjármű felelősségbiztosításokból (kgfb) érkező díjbevétel 173,6 milliárd forint volt, ami több, mint 22 milliárddal haladta meg az előző évit.

Ezen értékeket még kis mértékben módosíthatják a májusi pontosított mérlegadatok, valamint a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt. adatai. A CIG Pannónia csoport vagyonbiztosító leányvállalata idén kilépett a Mabiszból (a nagyobb leányvállalat, az életbiztosító eddig sem volt tagja) és nem szolgáltatott adatot a tavalyi évre, 2017-es díjbevétele 8,744 millió forint volt).

A Magyar Biztosítók Szövetségének jelenleg 26 tagja van, ebből két-két csoportos tag, a Cardif Biztosító/Cardif Életbiztosító, illetve az Ergo Életbiztosító/Ergo Versicherung fióktelepe. A 26 tagból kettő Magyarországon bejegyzett kölcsönös biztosító egyesület, hat fióktelep, a többi pedig magyarországi székhellyel rendelkező biztosító részvénytársaság. Utóbbiak közül csak a CIG Pannónia csoport két tagja és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. maradt a szövetség keretein kívül. A közölt adatok a tagság adatai - ezért térhetnek el az MNB statisztikájától, amely viszont nem tartalmazza a fióktelepek eredményeit - írta a Mabisz.