Sok magyar dolgozó teszi ki magát veszélynek - tudják, hogy baj van, mégsem lépnek

A hegesztő szakemberek annak ellenére kockáztatják az egészségüket, hogy tisztában vannak a veszélyekkel - derül ki a 3M három országra - Magyarország, Csehország és Szlovákia - kiterjedő felméréséből. A hegesztés veszélyt jelent a tüdőre, és ezt a megkérdezettek 98 százaléka jól tudja: ennek ellenére egyharmaduk mégsem használ légzésvédelemmel kiegészített hegesztőpajzsot.
Napi.hu, 2016. december 13. kedd, 17:01
Fotó: Napi.hu

A hegesztő szakemberek harmada annak ellenére sem használ légzésvédővel felszerelt hegesztőpajzsot, hogy tisztában van ennek veszélyeivel - derül ki a 3M felméréséből. A vállalat három országot felölelő felmérésében 30 különböző cég 319 szakemberét, többek között lakatosokat, hegesztőket és karbantartókat kérdezett meg arról, hogy napi munkájuk során használnak -e védőfelszerelést, és ha nem, akkor annak mi az oka.

A légzésvédelem azért fontos, mert egy főfoglalkozású hegesztő - napi 8 óra munka mellett - egy év alatt 11 grammnyi olyan részecskét lélegez be légzésvédelem nélkül, mely soha nem ürülhet ki a tüdejéből. A felmérésből az is kiderült, hogy a légzésvédelem hiánya több okra vezethető vissza; egyesek számára kényelmetlen lehet a viselése, nehezebbé teheti a légzést, de van, ahol a költségmegtakarítás vagy az elérhetőség hiánya korlátozza a használatot.

A válaszadók több mint negyede panaszkodott a munkanap végén fellépő egészségügyi problémákra, úgy, mint égő szemek, kötőhártyagyulladás, kaparó torok, árpa, légzési nehézség vagy köhögés.

Tudják, hogy használni kellene, mégsem teszik

A légzésvédelemmel felszerelt hegesztőpajzs alapfelszerelés kellene, hogy legyen, hiszen a hegesztés egészségre gyakorolt káros hatásaihoz nem fér kétség. A tüdőbe kerülő apró részecskék rövid és hosszútávon is okozhatnak egészségügyi problémákat, például köhögést, nehézlégzést, valamint különböző szembetegségeket. A felmérésből az is kiderült, hogy a megkérdezett magyar, cseh és szlovák szakemberek egy harmada nem használ ilyen védőpajzsot, és ezzel nap mint nap veszélyeztetik az egészségüket.

Mit hoz a jövő?

A jövőről megoszlanak a vélemények. A szakemberek 36 százaléka bízik abban, hogy kényelmesebb védőfelszerelésben dolgozhatnak, míg majdnem negyedük (23 százalék) nem számít semmiféle fejlődésre az elkövetkező öt évben. A megkérdezettek 15 százaléka szerint a jövőben az automatizálás és a robotok megjelenése is hatással lesz az iparágra, és ugyanennyien remélik azt, hogy a technológiai fejlődés az egészségük hatékony védelmére is pozitív hatással lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarTosPista, 2016.12.14 11:39

Nem a dolgozó teszi ki magát a veszélynek, hanem a cégvezetők.
Kérheti a melós az olyan pajzsot, de a főnök behugyozik a röhögéstől, majd a kiesett időt levonja a fizuból, amit arra töltött, hogy ilyet mert kérni.
Az áráról nem is szólva.
Még olyan pajzs sincs mindenhol, amelyik fényre sötétedő üveggel bír. Az is 14 000 huftól indul, de a legtöbbje 21 000 huf körül van.
Egyébként tényleg hülye, aki ma itt hegesztőnek megy. Nettó 600 Ft/óra, és ezért tönkre megy.
Az operátor meg 700-900 huf/óra+cafetéria.
Remélem, hamarosan beszärnak azok a kis genya cégek, amelyek még 600-ért keresik a hegesztőket.
Mocskos aljadékok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html