Sok-sok pénzt költhet el Kína a térségünkben

Tízmilliárd euró összegű befektetési alapot hozott létre a Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank közép- és kelet-európai befektetések támogatására - jelentette be a pénzintézet egy közleményben.
MTI, 2016. november 6. vasárnap, 09:19
Fotó: Reuters

A bejelentés szerint a Kína - Kelet-Közép-Európa Alapot a bank által erre a célra idén alapított Sino-CEE Financial Holdings Ltd. fogja kezelni.

A befektetési alap elindítását előzőleg Li Ko-csiang kínai miniszterelnök is jelezte Kína és Kelet-Közép-Európa vezetőinek szombati rigai csúcstalálkozója alkalmával, amelyen Magyarország képviseletében részt vett Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is.

Az alap 50 milliárd eurót tervez bevonni projektekre többek között az infrastrukturális szektorban, valamint high-tech termékek és más fogyasztói javak gyártására.

Míg az alap tevékenysége alapvetően Közép- és Kelet-Európára irányul, Európa többi részére is kiterjeszthető, amennyiben az indokolt a térség és Kína közötti együttműködés szempontjából.

A közlemény szerint az alap állami finanszírozással, de piaci alapon működik. Közép- és Kelet-Európa az Új Kínai Selyemút gazdasági program célterületei közé tartozik.

HOZZÁSZÓLÁSOK