Sok biztosításközvetítő bukhat el

A biztosítási és a közvetítői szektorban bekövetkező, oktatással kapcsolatos változások nem csak a szakmát, hanem - közvetve- az ügyfeleket is érinteni fogják.
NAPI Online, 2007. október 8. hétfő, 15:32

A jövő év közepétől várható a szakképzési rendszer reformja - mondta Banyár József, a PSZÁF illetékese. Hozzátette: az új rendszerben sokkal rugalmasabbá válik a tananyag elsajátításának módszere. Meg kell akadályozni ugyanakkor azokat a piac részéről tapasztalt kezdeményezéseket, amelyek szeretnék erőteljesen lerontani a mai - nem túlságosan magas - vizsga- és képzettségi követelmények szintjét - húzta alá.

A szakember szerint a társaságokat elsősorban nem a módosítások érintik majd, hanem az, hogy jövőre tömegesen lejárnak a jelenlegi szabályok teljesítésére előírt határidők. A biztosításközvetítők többsége nem felel meg a követelményeknek, s várható, hogy tömegesen veszítik el a jogukat a közvetítésre. Ez egyben a közvetítői szakma tisztulását is jelenti, hiszen azok maradnak "állva", akik képesek voltak a minimális szintű szakmai ismeretek elsajátítására - véli Banyár József. A közvetítők kisebb száma miatt várhatóan nő az egy közvetítőre eső állománydíj és jutalék nagysága, ami sokakat ösztönöz arra, hogy hosszú távon maradjanak közvetítők. Mindez azt jelenti, hogy konszolidálódik a közvetítői állomány, csökken a jelenleg hatalmas méretű fluktuáció, ami önmagában erős akadálya a közvetítők által végzett munka és tanácsadás minőségjavulásának.

HOZZÁSZÓLÁSOK