A vízkezelésre szakosodott, tisztító- és egyéb berendezéseket gyártó vagy forgalmazó vállalatok, illetve az építőipari cégek is érzik, hogy nehezebb idők járnak a vállalatokra, ráadásul ezen a területen a lakossági vásárlások is 40-45 százalékkal csökkentek az idén, miután egyre kevesebb új otthon épül.

A fém alkatrészek előállításával és galvanizálásával foglalkozó Modul Kft.-nél például tavaly elkészültek egy új vízkezelési rendszer kiviteli tervei - mondta el lapunknak Molnár Béla gazdasági igazgató -, a mintegy 250 millió forintos program azonban kútba esett. A cég rendelésállománya 2008 ősze óta csaknem 40 százalékkal csökkent, a tavalyi után idén is jelentős veszteséggel számolnak. Ilyen paraméterekkel hitelhez sem lehet jutni. A gazdasági igazgató hozzátette: évente több millió forint bírságot fizetnek, mert nem tudnak eleget tenni az elvárásoknak, ám egyelőre nincs más út.

Az elmúlt hónapokban csaknem 30 százalékkal csökkent a rendelésállománya a víztisztító berendezéseket forgalmazó, illetve ezekhez alkatrészeket gyártó Pannon Kft.-nek - tájékoztatta lapunkat Sajtos László kereskedelmi igazgató. Ráadásul félbemaradt majd kéttucatnyi olyan gyártási programjuk, amelyekhez a berendezések egy része elkészült, illetve már megrendelték azokat, a partnerek között számos nagy hazai és külföldi cég is van.

A kereskedelmi igazgató részletekről nem kívánt nyilatkozni, de közölte: kritikus pénzügyi helyzetben vannak, s ha német anyacégük nem dob mentőövet, nem érik meg az év végét. Az ágazat az átlagosnál is jobban megszenvedi a válságot - tette hozzá Sajtos -, hiszen a cégek jelentős része ismét sokadrangúként kezeli az ilyen beruházásokat.

A fizikai és biológiai tisztító berendezések gyártásával és forgalmazásával foglalkozó Korax Gépgyár Kft.-nél hozzávetőleg 70 százalékkal csökkent a vállalat termékei iránti kereslet. A megrendelők részben visszalépnek, részben pedig halasztani próbálják a környezetvédelmi beruházásaikat - a Korax is azt érzékeli, hogy ilyen gazdasági helyzetben először ezekből a fejlesztésekből vesznek vissza.

A mezőgazdasági szennyvizek tisztításával foglalkozó cégnél egy példával illusztrálták, mekkora beruházásokról van szó: egy csirkevágó üzem napi 800 köbméter kapacitású, fizikai és kémiai szűrőberendezésekkel rendelkező szennyvíztisztító rendszerének felújítása és kiegészítése biológiai tisztításra alkalmas eszközökkel összesen 100 millió forintos beruházást kíván meg. A bevételkiesést a vállalkozás nem költségcsökkentéssel próbálja meg kompenzálni, hanem újabb piacokra - jelen esetben a napelemekére - próbálnak betörni.

Az ipari szennyvíztisztítást is sújtó válságban a Malatechwater az első "áldozatok" között volt - mondta Malaczkó Szabolcs, a többek között szennyvíztelepek optimalizálásával, vízminőség-javító berendezések forgalmazásával foglalkozó vállalat ügyvezető igazgatója. Az utolsó negyedéves visszaesés ellenére 2008-ban a vállalkozás még 35 százalékkal tudta növelni bevételét 2007-hez képest. Az ipari szegmensen belül a válság által kevésbé érintett szektorokra - például a gyógyszeriparra -, illetve a kommunális víztisztításra fokuszált a vállalkozás. Az átpozicionálás, a költségoldal csökkentése és a piacok intenzívebb támadása meghozta gyümölcsét: a cég idén augusztusban elérte a tavalyi bevételszintet.