BUX
38643

Sok élemiszercég dőlhet be ősszel

Az élelmiszeriparban magasabb a cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya, mint az összes magyar cég esetében. A chipsadó szeptemberi bevezetése után leginkább a kisebb, néhány százmilliós árbevételű vállalatok kerülhetnek nehéz helyzetbe.

NAPI, 2011. augusztus 30. kedd, 11:15

Az elmúlt évben több tradicionális élelmiszergyártó vállalat csődölt be vagy került csőd közeli állapotba, olyan jól ismert márkák is bajba kerültek, mint a Cerbona vagy a Traubi. Más nagy élelmiszer- vagy italgyártó cégek pedig a gazdasági nehézségek ellenére és növelni tudták teljesítményüket. A legtöbb sikersztori az exportra is gyártó, vagy exportot növelni képes vállalatok esetén volt jellemző, akik a kivitel miatt a magyar keresletcsökkenésből adódó veszteségeket ki tudták küszöbölni. Nem meglepő, hogy a kereslet nagyságától erősen függő élelmiszeriparban magasabb a cégek bedőlési, fizetésképtelenségi aránya, mint az összes magyar cég esetében jellemző 3,33 százalékos bedőlési arány - állapítja meg a Dun & Bradstreet (D&B), nemzetközi cégminősítő elemzésében.

Az élelmiszer-, ital- és dohánygyártás 3,89 százalékos fizetésképtelenségi arányával a magasabb bedőlési iparágak táborához tartozik, és rosszabbul szerepelt, mint a szorosan hozzá kapcsolódó - jelenleg 3,54 százalékos bedőlési arányú - kiskereskedelem.

Míg az iparágban a felszámolások száma az országos 12 százalékos átlaghoz képest kisebb mértékben (csak 10 százalékkal) növekedett, addig a végelszámolások száma jelentősen megugrott. Az elmúlt 12 hónapban a végelszámolások számának emelkedés az előző évihez képest a 70 százalékot is meghaladta. A "chipsadó" (népegészségügyi termékdíj) szeptemberi bevezetése után várhatóan még több olyan élelmiszeripari cég kényszerül nehéz helyzetbe, amely a cukros, tartósítószeres élelmiszerek gyártására szakosodott. Itt leginkább a kisebb, néhány százmillió árbevételű vállalatok vannak veszélyben, ha teljes termékpalettájukat érinti az új adó - véli a B&D.

A nagy multiláncokat kevésbé sújtja negatívan az új szabályozás, mivel széles kínálatuk egy-egy eleme után kell majd csak adót fizetniük. Ha az áremelkedés a kereslet csökkenését is magával hozza, előfordulhat az adó bevezetése után még több szereplő bezárása. A nehézségek ellenére naponta egy élelmiszergyártó szűnik meg Magyarországon, de erre a megszűnésre átlagosan napi 2 új cég jut a szektorban - hívta fel a figyelmet a trendre Keleti József, a D&B ügyvezető igazgatója.

Új cég már kevesebb alakul az iparágban, mint egy évvel korábban, de mivel az új cégek száma dupla annyi mint a cégbezárások száma, az összes vállalkozás száma a magyar átlaghoz hasonlóan ebben a szektorban is növekszik.