Júliusban a kiskereskedelmi forgalom volumene 2,6 százalékkal, az év első hét hónapjában 1,3 százalékkal mérséklődött az előző év azonos időszakához képest. Az országos kiskereskedelmi üzlethálózatban, valamint a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben júliusban 731 milliárd forint, az első hét hónapban 4524 milliárd forint értékű forgalom realizálódott.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene júliusban 2,4 százalékkal csökkent, az év első hét hónapjában lényegében stagnált az előző év azonos időszakához képest. A nem élelmiszer-kiskereskedelem forgalmának volumene júliusban 2,5 százalékkal, az első hét hónapban 2,1 százalékkal maradt el az előző év azonos időszakától. Júliusban a legnagyobb mértékű csökkenés (8,1 százalék) a bútor-, műszakicikk-üzletekben mérték, de visszaestek az eladások a használtcikk-üzletekben, illetve a könyv-, számítástechnika-, egyéb üzletekben is. Ezzel szemben stagnált a forgalom volumene az iparcikküzletekben és a gyógyszer-, gyógyászatitermék-üzletekben, miközben folytatódott a dinamikus bővülés a csomagküldő és internetes kiskereskedelemben (27,1 százalék), valamint az előző évinél nagyobb volumenű forgalom realizálódott az illatszerüzletekben és a textil-, ruházati és lábbeliüzletekben.

Folytatódott - a magas üzemanyagárak mellett - az üzemanyagtöltő állomások értékesítésének csökkenése, az eladások júliusban 2 százalékkal, az első hét hónapban 2,8 százalékkal mérséklődtek.

Havi alapon is visszaestünk

Az egy hónappal korábbihoz mérten - a szezonális és naptárhatástól megtisztított adatok szerint - a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,4 százalékkal mérséklődött. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelem 0,9 százalékkal csökkent, a nem élelmiszer-kiskereskedelem lényegi elmozdulást nem mutatott, viszont az üzemanyag-kiskereskedelem - a turisztikai szezon és a nemzetközi közúti tranzitforgalom következtében 2,2 százalékkal növekedett.

Az EU is...

Az Eurostat szeptember 5-én megjelent sajtóközleménye szerint - a naptárhatástól megtisztított adatok alapján - a kiskereskedelmi eladások az Európai Unió 27 tagállamában 2012. júliusban lényegi elmozdulást nem mutattak (-0,2 százalék), míg az eurózóna országaiban 1,7 százalékkal csökkentek az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Júliusban az országok nem teljes körére rendelkezésre álló adatok 11 tagállamban bővülést, egyben stagnálást, tízben csökkenést mutattak. A térség - arányukat tekintve - jelentősebb országai közül az Egyesült Királyságban 4,4 százalékkal, Franciaországban 3 százalékkal nőtt, míg Németországban 1 százalékkal visszaesett a kiskereskedelem volumene.

Az európai statisztikai rendszerben a kiskereskedelembe nem számító gépjármű- és járműalkatrész-üzletek eladásai júliusban 2,4 százalékkal csökkentek, ugyanakkor az első hét hónapban összességében 1,3 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit.