Sok papírmunkával jár Paks építése

A Paks II beruházás megtervezéséhez, a munkák indításához további engedélyeket kell beszerezni - mondta Aszódi Attila, a paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos hétfőn az Energiapolitika 2000 Társulat rendezvényén.
Szász Péter, 2017. április 10. hétfő, 20:43
Fotó: Napi.hu

2016 szeptemberében az illetékes kormányhivatal kiadta a környezetvédelmi engedélyt, az első fokon hozott határozatot két környezetvédelmi szervezet megfellebbezte, hamarosan várható a másodfokú hatósági vizsgálat lezárása, a telephelyengedélyt pedig az Országos Atomenergia Hivatal megadta, és jogerőre emelkedett - mondta.

A két engedélyre alapozva készítik elő a létesítési engedélyt, amely további rengeteg "papírmunkát" jelent - írja az MTI.

A rendezvényen Aszódi Attila kitért arra, hogy az Európai Bizottság márciusban lezárta a Paks II beruházás állami támogatására vonatkozó vizsgálatot, ezzel zöld utat adott a projekt megvalósításának. Az Európai Bizottság a versenyjogi vizsgálatban kimondta, a projekt profitábilis, nyereséget termel, és nem okoz indokolatlan torzulást a magyar energiapiacon.

A villamosenergia-felhasználás Magyarországon növekedni fog, és a folyamatos, biztonságos villamosenergia-ellátáshoz szükséges az atomenergia. A megújuló és az atomenergia szükségességének vitájára utalva a kormánybiztos megjegyezte: Magyarország már 2015-ben teljesítette a 2020-ra vállalt megújuló energia felhasználási arányt.

Magyarország a fővállalkozóval kulcsrakész létesítmény átadására szóló szerződést kötött, és az orosz fél a megvalósítás során sok területen igyekszik bevonni a helyi vállalkozásokat.

HOZZÁSZÓLÁSOK