Nem csak a decemberi bevásárlási rohamban korlátozzák a szabadnapok kiadását az áruházláncoknál. A Tescós alkalmazottak januári munkaidő-beosztásából kiderült, akkora a munkaerőhiány az üzletekben, hogy számos egységben a jövő év elejére is megtiltották a dolgozóknak, hogy szabadságra menjenek.
Leghamarabb februárban, márciusban vehetik ki éves szabadságuk egy részét, azt is csak úgy, hogy bizonyos létszámnál többen nem hiányozhatnak egyszerre az adott üzletből - idézi a lap a szakszervezetet.

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke elmondta, a korábban példátlan intézkedésre azért van szükség, mert a továbbra is súlyos problémákat okozó létszámhiány miatt félő, hogy nem lesz elegendő munkaerő az év elején szokásos leltározások elvégzésére, illetve a januá­ri leértékelések miatti vásárlótömeg kiszolgálására.

Szerinte sok áruházi alkalmazott már hetek óta megszakítás nélkül, vagy csak néhány órás pihenővel, túlórákkal dolgozik, a láncoknál az idén a kisegítő munkaerőből is nagyon kevés van. A tapasztalatok szerint a kereskedelmi állások jelenleg a diákmunkások számára sem vonzóak, ami a meglévő állományt terheli tovább a karácsony előtti, rekordokat döntögető fogyasztásban.Többen már hetek óta megszakítás nélkül, vagy csak néhány órás pihenővel dolgoznak.

A Magyar Idők szerint szombaton és vasárnap folytatódott az adventi időszak eleje óta tapasztalt dinamikus forgalomnövekedés. Piaci szereplők azt jelezték, idén az aranyvasárnap hétvégéjének forgalma meghaladta a bronz és az ezüst hétvégék összesített eladási eredményét. A lakosság mérhető fogyasztásnövekedése az elmúlt két napban óvatos becslések szerint egyes árucsoportokban, így például az iparcikkek, ajándéktárgyak, műszaki termékek körében stabil 10-12 százalékos növekedést hozott a tavalyi advent azonos napjaihoz képest, míg az élelmiszerüzletekben is átlagosan legalább 6-8 százalékkal több árucikk került a családok kosarába.