Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A mai online kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter bejelentette, hogy március 26-án lezárult a Mátrai Erőmű Zrt. adásvétele, miután az állami MVM Zrt. mintegy 17 és fél milliárd forintot fizetett a korábbi tulajdonosoknak. Az állami vásárlást még novemberben jelentette be az Opus Global Nyrt.; de azóta sem kommentálta az ügyletet. Akkor sem, amikor januárban, egy rendkívüli közgyűlésen átvették az irányítást.

A hivatalosan március 26-án lezárult adásvétel pontos értéke a Miniszterelnökséget vezető miniszter közlése szerint 17 milliárd 440 millió forint. Annak ismeretében ez az ár magasnak tűnhet, hogy az alig két évvel korábbi tulajdonosváltáskor, a Mészáros Lőrinc nagyvállalkozóhoz kötött Opus összesen 11 milliárd forint körüli összeget fizethetett. Ráadásul - mint akkori többségi tulajdonos - a tavaly májusban a cégből kivett, több mint 11 milliárd forintos osztalékból is több mint 8 milliárdot ez a cég tehetett zsebre. Mindezt annak ellenére, hogy az erőmű a 2019-es évet a becslések szerint akár 6 milliárd forintot meghaladó veszteséggel tudta csak abszolválni. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy a cég tavaly 7 milliárd forint értékben jutott állami támogatáshoz, a most bejelentett vételár első látásra magasnak tűnik.

A vételár reálisabb megítéléséhez azonban érdemes két dolgot szem előtt tartani. Az egyik, hogy az erőmű életciklusa a végéhez ért, leromló állapotú, ugyanakkor az új európai környezetvédelmi határértékek, illetve a széntüzeléses áramtermelési technológia drágulása az elméletben 910 megawattos (MW) rendszerből tavaly már csak alig 500 MW-ot tudott folyamatosan kipréselni. A másik viszont az, hogy az MVM-vételnek része az eddig szintén Mészáros Lőrinchez tartozó Geosol Kft. is. Ez a cég a visontai zöldenergia-termelés egyik alappillére, mivel évi 6 milliárd forint értékben szállít biomassza-alapanyagot az erőmű számára. Ennek megvételével az alapanyag-ellátás is felár nélkül, "házon belülre kerül".

Gulyás Gergely a bejelentést követően megismételte a kormányzati kommunikációban korábban is elhangzott érveket, e szerint a Mátrai Erőmű stratégiai fontosságú, és át fogják alakítani annak érdekében, hogy az megfeleljen az új európai klímavédelmi elvárásoknak.

A Napi.hu ma reggeli vezető anyaga arról számolt be, hogy a szén-dioxid kvóta árának múlt heti beszakadása az erőmű termelési költségszerkezetében olyan változásokra nyit lehetőséget, hogy a Mátrai Erőmű ismét nyereségesen működhessen.