Sokat bírságol az MNB

A jegybank - a honlapján közzétett határozatok szerint - a negyedik negyedév eddig eltelt, alig valamivel több mint két hónapja alatt 971,5 millió forint bírságot vetett ki. Ez megközelíti a harmadik negyedév 1,058 milliárdos összértékét, illetve meghaladja az első félévit - írta a Világgazdaság.
Napi.hu, 2015. december 10. csütörtök, 10:21
Fotó: Napi.hu

Mivel az MNB október elejétől kilenc cégnél kezdeményezett piacfelügyeleti eljárást, két befektetési alapkezelőhöz pedig felügyeleti biztost rendelt ki, nincs kizárva, hogy az idei bírságbevételek tovább gyarapodnak - írta a lap.

Ezzel együtt az idei csaknem három milliárd forintos büntetés több mint a háromszorosa a 2013-as 862 milliónak, ám elmarad a tavalyi mintegy 4,4 milliárdtól.

Bírságbevételeit az MNB a jegybanktörvényben meghatározott célokra fordíthatja. E szerint közgazdasági, pénzügyi szakemberképzésre, valamint közgazdasági, pénzügyi és interdiszciplináris kutatások elősegítésére, támogatására, továbbá a pénzügyi kultúra erősítésére, terjesztésére, a pénzügyi tudatosság fejlesztésére, valamint ezen célok elősegítésére, így különösen a kapcsolódó oktatási és kutatási infrastruktúra fejlesztésére. Az MNB-nél a Világgazdaság kérdésére nem konkretizálta, hogy a bírságbevételt mire költötték.

HOZZÁSZÓLÁSOK