Sokat bukik az OTP a szomszédban

A svájci frank alapú hitelek euróra váltásáról Horvátországban elfogadott jogszabály miatt 178 millió kuna (mintegy 7,2 milliárd forint) egyszeri negatív eredményhatással számol az OTP Bank - közölte a bank.
MTI, 2015. szeptember 18. péntek, 19:08
Fotó: Napi.hu

Az OTP Bank konszolidált eredménykimutatásában ezt az összeget adózás előtti eredmény korrekciós tételeként szerepeltetik.

A fogyasztói hitelezésről szóló törvény pénteken elfogadott módosításában kimondták, hogy a svájci frankban denominált fogyasztási hiteleket a folyósításkor érvényes árfolyamon kell euró alapú hitelre váltani. A törvény alapján megállapított új törlesztési feltételekről a hitelező banknak legkésőbb 2015. november 15-ig kell értesítést küldenie az ügyfélnek. A konverzió az ügyfél döntésén alapul.

Az előzetes számítások szerint a törvény alapján 244 millió kuna addicionális céltartalék képzés válik szükségessé az OTP banka Hrvatska d.d.-nél, amely részben a konverzióból fakadó veszteségből, illetve abból adódik, hogy a folyósítás és konverzió közötti időszakban fizetett törlesztőrészlet-különbözetet az ügyfeleknek meg kell téríteni. Ezzel párhuzamosan a horvát leánybanknál 66 millió kuna ilyen célra korábban megképzett céltartalékot felszabadítanak.

Az OTP-csoport 2014-ben 102,258 milliárd forintos veszteséget szenvedett el konszolidáltan számítva a nemzetközi számviteli szabályok szerint, a 2013-as, 64 milliárd forintot meghaladó nyereség után. A bank éves közgyűlésén Csányi Sándor elnök-vezérigazgató úgy fogalmazott: jó esély van arra, hogy az idén konszolidált szinten nyereséges legyen a bankcsoport.

A horvát leánybank 2014-ben is nyereséges maradt, adózott eredménye 104 millió forint volt, jóval kevesebb az előző évi 2,21 milliárd forintnál. Döntően a Banco Popolare akvizíciójának köszönhetően az árfolyamszűrt teljesítő hitelállományok 15 százalékkal, ezen belül a lakossági hitelek 21 százalékkal bővültek év/év, míg a betétállomány 15 százalékkal nőtt. A horvát leánybank 2014 végén mintegy 22 milliárd forintnak megfelelő nettó értékű svájci frank jelzáloghitel-portfólióval rendelkezett.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2015.09.19 19:04

Az OTP a Mi Bankunk!

Elfoglalni Zágrábot!

Vagy legalább Zárát, hogy legyen tengeri kikötőnk....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2015.09.18 19:58

A fogyasztói hitelezésről szóló törvény pénteken elfogadott módosításában kimondták, hogy a svájci frankban denominált fogyasztási hiteleket a folyósításkor érvényes árfolyamon kell euró alapú hitelre váltani.
-Tehát a hitelfelvételnél érvényes frank/kuna árfolyamon.
Hmmmm....érdekes....mi ezt nem mertük meglépni.Vajon miért????Nálunk a politikát,összes pártot a bankrendszer a kezében tartja.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ezusthaju, 2015.09.18 19:27

Hadd fizessen csak a szemét külföldi multi!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html