Az OTP Bank konszolidált eredménykimutatásában ezt az összeget adózás előtti eredmény korrekciós tételeként szerepeltetik.

A fogyasztói hitelezésről szóló törvény pénteken elfogadott módosításában kimondták, hogy a svájci frankban denominált fogyasztási hiteleket a folyósításkor érvényes árfolyamon kell euró alapú hitelre váltani. A törvény alapján megállapított új törlesztési feltételekről a hitelező banknak legkésőbb 2015. november 15-ig kell értesítést küldenie az ügyfélnek. A konverzió az ügyfél döntésén alapul.

Az előzetes számítások szerint a törvény alapján 244 millió kuna addicionális céltartalék képzés válik szükségessé az OTP banka Hrvatska d.d.-nél, amely részben a konverzióból fakadó veszteségből, illetve abból adódik, hogy a folyósítás és konverzió közötti időszakban fizetett törlesztőrészlet-különbözetet az ügyfeleknek meg kell téríteni. Ezzel párhuzamosan a horvát leánybanknál 66 millió kuna ilyen célra korábban megképzett céltartalékot felszabadítanak.

Az OTP-csoport 2014-ben 102,258 milliárd forintos veszteséget szenvedett el konszolidáltan számítva a nemzetközi számviteli szabályok szerint, a 2013-as, 64 milliárd forintot meghaladó nyereség után. A bank éves közgyűlésén Csányi Sándor elnök-vezérigazgató úgy fogalmazott: jó esély van arra, hogy az idén konszolidált szinten nyereséges legyen a bankcsoport.

A horvát leánybank 2014-ben is nyereséges maradt, adózott eredménye 104 millió forint volt, jóval kevesebb az előző évi 2,21 milliárd forintnál. Döntően a Banco Popolare akvizíciójának köszönhetően az árfolyamszűrt teljesítő hitelállományok 15 százalékkal, ezen belül a lakossági hitelek 21 százalékkal bővültek év/év, míg a betétállomány 15 százalékkal nőtt. A horvát leánybank 2014 végén mintegy 22 milliárd forintnak megfelelő nettó értékű svájci frank jelzáloghitel-portfólióval rendelkezett.