Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Gyurcsik Attila, a Concorde Értékpapír Zrt. vezető elemzője szerint Varga Mihály szerdai bejelentése alapján várhatóan az árfolyamrés kérdésében fog tiszta vizet önteni a kormány a pohárba jövő pénteken, arra van tehát esély, hogy az árfolyamrést viszonylag rövid időn belül visszakapják a lakossági devizahitelesek. Az egyoldalú kamatemelések kérdésében ősszel dönt a kormány a teljes devizahiteles mentőcsomag keretei között.

A vezető elemző szerint az árfolyamrés viszonylag kis tétel a teljes csomagon belül, az egyoldalú kamatemelések jóval nagyobb nagyságrendet tesznek ki. Számításaik szerint az árfolyamrés visszafizetése 50-60 milliárd forintos veszteséget okozhat a bankrendszernek, az egyoldalú kamatemelések visszafizetése pedig 400-450 milliárd forintos tételt jelenthet. Az OTP-t az árfolyamrés visszafizetése miatt mintegy 6 milliárd, az egyoldalú kamatemelések visszafizetése miatt körülbelül 70 milliárd forintos veszteség érheti.

Gyurcsik Attila azt, hogy a másik bankpapír, az FHB árfolyamán kevésbé érződik a devizahiteles mentőcsomag hatása, a két részvény eltérő likviditásával magyarázta. Az OTP a leglikvidebb magyar papír, befektetői aktívabban, gyorsabban reagálnak, az FHB kisebb piaci szereplő, mozgása is kisebb - magyarázta (Az OTP szerdán 16.54-kor 1,35, az FHB 0,67 százalékos mínuszban volt.)

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerdán a kormányülés szünetében tartott tájékoztatón bejelentette: kormány még a héten benyújtja az Országgyűlésnek azt a törvényjavaslatot, amely a Kúria jogegységi döntésének megállapításait illeszti be a jogrendbe. Erről bővebben itt olvashat.