Sokat költött az amerikai multi Nagyigmándon

Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. 14 milliárd forint, 67 millió dollár ráfordításával bővítette kukorica és olajrepce vetőmagtermelő kapacitását a Komárom-Esztergom megyei, nagyigmándi üzemében, amelyet csütörtökön adtak át.
MTI-Eco, 2013. november 7. csütörtök, 13:20
Fotó: Napi.hu

A társaság az üzemet az IKR Kft.-től vásárolta meg, és teljes körűen felújította. A bővítésnek köszönhetően a cég vetőmagtermelő kapacitása megduplázódott, 6500 hektáron állítanak elő 1,2-1,3 millió zsák vetőmagot - mondta az MTI-nek Szanyi István, a Monsanto Hungária Kft. ügyvezető igazgatója.

A Monsanto Hungária Kft. jelenleg 269 állandó munkavállalót foglalkoztat, közülük 62-en dolgoznak a nagyigmándi vetőmag-feldolgozó üzemben. Rajtuk kívül hét agrárszakember felügyeli a földeken a termelés minőségét. A feldolgozás csúcsidőszakában akár 360 ideiglenes munkalehetőség nyílik meg az üzemben, és 6-7000 a földeken címerezéskor.

A magas terméshozamú vetőmagok iránti növekvő keresletre válaszolva a Monsanto a héten további négy európai helyszínen adott át hibridkukorica és repce vetőmagok termelését bővítő beruházásokat, Törökországban, Romániában és két üzemet Franciaországban.

A feldolgozó kapacitásuk növelése egy tízéves, 500 millió eurós európai beruházás része, amely a további franciaországi, ukrajnai és oroszországi fejlesztésekkel együtt több, mint 100 százalékkal növeli a társaság vetőmagtermelését és megerősíti európai alvállalkozóival kialakított együttműködését.

A amerikai Monsanto Company leányvállalata a Monsanto Hungária Kft. 1997 óta tevékenykedik Magyarországon. Növényvédő szerek forgalmazása után kezdtek vetőmagtermesztéssel foglalkozni. A társaság 2012-ben 35 milliárd forintos árbevételt ért el, ennek fele exportból származott. Az adózott eredmény 3,2 milliárd forint volt.

A Monsanto Company az Egyesült Államok 500 legnagyobb cége közé tartozik. A világon összesen 21 ezer alkalmazottat foglalkoztat és 66 országban 404 létesítményt üzemeltet.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

juliann, 2013.11.23 00:23

@juliann: Fél éve oriási kampány folyik ellenük a nyugati TV csatornákok, az emberek többsége közömbös !!!
Megjegyzés a gyapotjuk tökéletes !!!A génmanipulált krumplitt nem kell permetezni !! Különlegesen jó minöségü papirt gyártanak belöle !!!
A gond a kukoricánál ,a vonuló madarak továbbterjeszthetik a manipulációt !!!
A LIZING -dij probléma tíz évvel késöbb jön ,kikerülhetetlenül !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

juliann, 2013.11.22 19:36

@WRC555: Németországban betiltva a génmanipulált növények élelmiszer céljából történö termesztése!!!
Francia kutatók a saját pénzükböl etették a patkányokat ,gyorsan daganatosok lettek !!!
Ezek az eredmények nem lettek elismerve,mivel erre a kutatásra nem kaptak megbízást!!!
A legtöbb ember nem érti,a nyugdíjkifizetök valószínü értik !!!
Hogyan szereztek engedélyt Mo-n ??? Németországban nem kapták meg !!!
Gondolom,a szerzödésükben nincs génmanipulált növények termesztése !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

WRC555, 2013.11.08 15:59

Ehhez ennyi bőven elég:
http://www.youtube.com/watch?v=IMiuh-UnqbE
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html