A KSH adatai szerint az őszi tanévkezdés gyermekenként 19 600 forinttal terheli meg a családi költségvetést, év közben pedig havonta átlagosan 17 500 forintot fordítanak a családok az iskolával összefüggő költségek fedezésére.

A nagy összegű és halaszthatatlan kiadások miatt sok családnál merülhet fel a különböző hitelek iránti igény. Az elmúlt években a CIB Bank tapasztalatai szerint az iskolakezdést megelőző időszakban mindig nő a kereslet a fogyasztási hitelek iránt. A legtöbben személyi kölcsönt vesznek fel ilyenkor, de sokan használják ki a hitelkártyák nyújtotta lehetőséget, illetve a folyószámlahitelt is. Utóbbi nagy előnye, hogy a lakossági számlához kapcsolódó keret révén a számla tulajdonosa bármikor, azonnal fedezheti felmerült kiadásait - adta hírül a pénzintézet.

A hitelkártya több szempontból hasonlít a folyószámlahitelhez: birtokosa meghatározott hitelkeretével szabadon rendelkezhet, vagyis ez a konstrukció is gyors és hatékony segítséget nyújthat akkor, ha átmeneti likviditási gondok lépnek fel a családban.

A folyószámlahitelnél és a hitelkártyánál hosszabb távú elköteleződést jelent a személyi kölcsön, előnye ugyanakkor, hogy kiszámítható, kedvező kamatozású konstrukcióról van szó. A személyi hitel elsősorban nagyobb összegű, egyszeri kiadások finanszírozására lehet ideális, akár 5-6 éves futamidő mellett.