A Közbeszerzési Hatóság honlapján megjelent határozatok ugyanazt a problémát vetik az ajánlatkérő szemére: gyorsított nyílt eljárás helyett hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást folytatott, és a nyilvánosság szűkítése súlyos jogsértésnek számít.

A kormány április 13-án döntött arról, hogy a szúnyogirtást központosítja és az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot bízza meg a feladat elvégzésével. Így a közbeszerzés kiírásával megbízott BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatósági Ellátó Központ már akár másnap elindíthatta volna a gyorsított nyílt közbeszerzést, ehelyett csak május 31-én tájékoztatta a Közbeszerzési Hatóság elnökét arról hogy hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást indított

Az első tender a szúnyogirtást, míg a második a kapcsolódó szakértői feladatokat tartalmazta. Az ajánlatkérő hiába érvelt azzal, hogy az Országos Epidemiológiai Központ a szúnyogirtás kezdetének legkésőbbi időpontjának június 15-öt határozta meg, a döntőbizottság kitartott amellett, hogy késlekedett a kiírással a katasztrófavédelem. A 6 milliós bírság a szúnyogirtási, míg a 200 ezer forintos a tanácsadói tender miatt járt.