Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter október elején a pénzügyi ombudsman felmentése kapcsán arról beszélt, hogy a hivatal megszüntetése mintegy 177 millió forintos megtakarítást hoz a költségvetésnek. A kormany.hu-n közzétett minisztériumi szerződésekből kiderül, hogy a még Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által 2012. december 21-én kinevezett pénzügyi jogok biztosa, Doubravszky György számára bruttó 2,9 millió forintért biztosítottak ügyvédi és 4,05 millió forintért kommunikációs tanácsadást. Az ügyvédi megbízási szerződést Gorondy-Novák Judit ügyvéddel kötötték (ennek hatálya 2013. április-szeptember), míg a kommunikációs tanácsadásra az Illír Kereskedelmi, Kulturális és Szolgáltató Bt.-vel állapodtak meg (ez 2013. április-december közt hatályos) - derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) által a kormányzati portálon megjelentetett szerződések főbb adataiból. (Az Illír Bt. Illisz László, a Figyelő egykori főszerkesztője, a Heti Válasz Online jelenlegi felelős szerkesztője érdekeltségében áll.)

Hiteltársulás és Webbank

A Hiteltársulának - a Facebook-oldala szerint - az egyik fő célja a Webbank nevű, civil és állami, "fapados", internetes bank létrehozása, amely kedvező forinthiteleket kínálna ügyfeleinek. A "civil tulajdon és érdekek" képviseletére, ötmillió forint jegyzett tőkével, 2011 decemberében meg is alapították a Webbank Tőketársaság Zrt.-t, amelynek vezérigazgatója 2011 decembere és 2013 januárja között Doubravszky György volt, azóta a vezérigazgatója és nyilvános tulajdonosa Medvegy Miklós - derül ki a cégadatokból.
A Magyar Nemzet idén szeptemberben írt arról, hogy a kormány kiszállt a webbank-kezdeményezésből, a pénzintézetnek állami tőkejuttatás nélkül kell létrejönnie. Az NGM a lappal közölte, hogy a kormány devizahitelesek megsegítését célzó tervei között nem szerepel az állami-civil bank létrehozása. Doubravszky György akkor azt mondta, hogy a javaslat módosult, a cél most már egy pénzforgalmi intézet megteremtése, amely egy úgynevezett forintkártya használatával tenné lehetővé a pénzügyi műveletek jutányos árszint melletti igénybevételét. A Webbank megalapításával kapcsolatos feladatok ellátására Matolcsy György 2012-ben - november 15-étől 2013. május 15-éig terjedő időtartamra - miniszteri biztost is kinevezett Körtvélyessy László András személyében - akinek mandátuma idén május közepén meg is szűnt.

A pénzügyi jogok biztosának weboldalai (a penzbiztos.hu és a penztudastar.hu oldalak) készítésére és folyamatos karbantartására, frissítésére 1,485 millió forint értékű - augusztustól december végig érvényes - szerződést kötött az NGM a Pedellus Média Kft.-vel - áll a kormányzati honlapon. A tárca ugyanilyen határidővel még egy megállapodást kötött a Pedellus Médiával: Barátom a pénz címmel a pénzügyi jogok biztosa weboldalára tervezett oktatóvideók készítésére, 7,62 millió forintért.

A Pedellus Média Kft.-t 2012 januárjában 500 ezer forint jegyzett tőkével vette nyilvántartásba a cégbíróság, még Napvarázs-Holdvarázs Kft. néven, a fő tevékenysége könyv-kiskereskedelem volt; 2013. május vége óta működik az új néven, június óta pedig a fő tevékenysége a film-, video- és televíziós műsorgyártás - derül ki a Céginfo.hu adataiból. A Pest megyei Pándon bejegyzett székhelyű Pedellus Média gazdálkodásáról nincs online elérhető cégadat az igazságügyi minisztérium elektronikus beszámoló portálján (vélhetően nem is tette ott közzé a tavalyi beszálolóját). Annyi kiderül, hogy idén márciusban a NAV felfüggesztette az adószámát. A cég ügyvezető-tulajdonosa a budapesti lakos Szőke Eszter, akinek neve egy 2010-ben felszámolással megszűnt cégben is feltűnt tulajdonosként: a fizetésképtelenné vált Amrita Consulting Kft. iparcikk jellegű bolti vegyes kereskedéssel foglalkozott.

Hogy elkészültek-e az "oktatóvideók", nem derül ki a pénzügyi biztos honlapjáról, az azon elérhető videók feltöltője a Hiteltársulás nevű, civil kezdeményezésre 2011. október 6-án létrejött, devizahiteles szervezet, amelyek "ötletgazdája" Doubravszky György volt.

Ismerős nevek: Doubravszky-Medvegy-Szőke

Doubravszy György többségi tulajdonosa az 1990-ben alapított Bagolyvár Kft. nevű könyvkiadónak, amelynek 2012 végéig vezető tisztségviselője is volt. Érdekesség, hogy a kiadó honlapja külsejében nagyon hasonlít a pénzügyi jogok biztosa honlapjához és a Webbank honlapjához. A Céginfo.hu adatai szerint a Bagolyvár Kft. nettó árbevétele 2012-ben 42 millió forintra zuhant az előző évi 123 millióról, a nullszaldós eredménye pedig 41 milliós veszteségbe fordult. A Bagolyvár honlapjáról az is kiderül, hogy a kiadó nagykeresedésként működik, és a kereskedelemre 2012 áprilisában létrehozott Bagolyvár Trade Kft. értékesítési kapcsolattartója Szőke Eszter, a kft. ügyvezető-tulajdonosa pedig a cégadatok szerint Medvegy Miklós, aki a Webbank Zrt. élén követte Doubravszkyt. (A Bagolyvár Trade ellen júniusban NAV-végrehajtás indult.)

Nagyításért kattintson az ábrára! Vastag nyíl: tulajdonos, vékony: cégjegyzésre jogosult, szaggatott: nem hatályos adat

 

A Doubravszky György mindössze kilenc hónapig töltötte be a pénzügyi biztosi posztot, 2013. október 2-tól kinevezték a Magyar Nemzeti Bank újonnan létrehozott pénzügyi fogyasztóvédelmi központja vezetőjének. Ezzel a pénzügyi biztosi hivatalt is megszüntette a nemzetgazdasági miniszter. Doubravszky így "követte" a márciustól jegybankelnökké kinevezett Matolcsy Györgyöt az MNB-be. A hivatalos indoklás szerint eztán ott képviseli tovább a pénzügyi jogokat, így a hivatalra az MNB és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) összevonása után már nincs szükség.