A csapolt sörök általános forgalmi adójának csökkentése kapcsán Varga Mihály nemzetgazdasági miniszterhez fordult a Kraft Sör Egyesület - tudta meg a napilap.

A szervezet arra kéri a tárcavezetőt, hogy támogassa a hazai sörfőzők és sörgyártók által előállított csapolt sörök áfájának mérséklését 2018. január 1-jétől. Az éttermi fogyasztás forgalmi adója 27-ről idén 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik, ehhez a kedvezményezetti körhöz szeretnének csatlakozni a sörösök. Ugyanebben a témában márciusban már a Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ) és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) közösen érvelt Varga Mihálynak, a Kraft Sör Egyesület (a szervezet azon kisüzemi sörfőzdéket képviseli, amelyek a legmodernebb technológiákkal főzik a sört) belépésével pedig teljessé vált az összefogás.

A csapolt sör áfacsökkentése közös érdek, növelné a vendéglátók és a sörfőzdék mozgásterét is, a többletet pedig technológia- és termékfejlesztésre, innovációra lehetne fordítani - mondta a Világgazdaságnak Dudok Ádám, a Sörműves Kft. (Horizont) ügyvezetője, a Kraft Sör Egyesület elnökségi tagja.

A csapolt sörök nagy részét itthon gyártják, nagy szaktudást és vendéglátóhelyi hozzáadott szolgáltatást igényel a hordós sör. A kedvezményes forgalmi adó nagyobb mozgásteret teremtene a vendéglátásban az oly sokszor emlegetett bérfejlesztésre, ezáltal biztosítva a szakképzett munkaerőt és magas szolgáltatási színvonalat - mondta Schillinger Attila, a Magyar Sörgyártók Szövetségének igazgatója.

Címlapkép forrása. Napi.hu/Szabó Dániel