Sokkoló áramárak jönnek (részletes)

Szakértői számítások szerint a nem lakossági, vagyis az úgynevezett feljogosított ipari fogyasztók drámaian növekvő, a jelenleginél 40-50 százalékkal magasabb villamosenergia-árakra számíthatnak.
NAPI, 2007. október 1. hétfő, 08:14

A NAPI Gazdaság cikke

A januári piacnyitás után a lakossági, vagyis a védett egyetemes szolgáltatási körbe tartozók a villamos energia árának 10-15 százalék körüli emelésére számíthatnak - ismerte el többször is Felsmann Balázs, a gazdasági tárca szakállamtitkára, igaz, az utóbbi időben már azt is jelezte, hogy egy ennél magasabb áremelés kompenzálására a gázártámogatáshoz hasonló szociális rendszer bevezetésével segítenének a legrászorultabbaknak. Ennél azonban sokkal drasztikusabb áremelésre számíthatnak az ipari felhasználók, ami többek között versenyképességükre, termékeikre és a szolgáltatásokra is hatással van. Szakértők szerint az ipari fogyasztók, köztük a kisebb és nagyobb vállalatok, közszolgáltató cégek, iskolák, üzletek, a szabályozók változásai miatt akár 40-50 százalékos áremelkedésre számíthatnak.

Tény, hogy az áramkereskedő cégek jövő évre vonatkozó ajánlatai a jelenleginél 30-50 százalékkal magasabbak, ám ezt képtelenek elfogadni a fogyasztók - erősítette meg Szaniszló Mihály, az Ipari Energiafogyasztók Fórumának elnöke. Mint mondta: folyamatosan egyeztetnek a gazdasági minisztériummal és az érintettekkel, hogy megtalálják a kiutat.

Az állam végleg kivonulna a piacról, miközben nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is kapacitáshiány mutatkozik - mondta érdeklődésünkre Járosi Márton, az Energiapolitika 2000 társulat elnöke. Ezért a kereskedők drágán adják majd a villanyt. A várhatóan mintegy 40 százalékos áremelést úgy lehet elkerülni, ha a jelenlegi szinten hatóságilag fagyasztják be a fogyasztói árat, hiszen a magántulajdonú erőművek és áramszolgáltatók már most is óriási nyereségeket realizálnak - mondja a szakértő. A jelenlegi közüzemi szolgáltató nemzeti energiatársaság, a Magyar Villamos Művek (MVM) már bizonyított: a közüzemi ár kisebb a "versenypiaci" árnál. Ezért az MVM-nek meghatározó szerepet kell biztosítani az egyetemes szolgáltatásban.

A verseny nem a villamos energia kiskereskedelmi piacán, hanem a termelők, illetve a nagykereskedők között jön létre - jelezte Boross Norbert, az Elmű és Émász szóvivője. Amennyiben a jelenlegi európai versenypiaci árakhoz hasonlóan alakul a magyar piac, úgy valóban nem zárható ki, hogy a közüzemi szolgáltatásból kikerülő fogyasztók jelentősebb áremeléssel szembesülnek, hiszen az új rendszerben már nem lesz a korábbihoz hasonló keresztfinanszírozásra lehetőség. Sajátságos a helyzet, mert egy teljes mértékben nyitott piacon az árakat a dél-európai országok kereskedői által támasztott igények határozhatják meg. Ezek az országok gyakorlatilag bármilyen árat megadnak az energiáért, hiszen a jugoszláviai háborús események idején termelőkapacitásaik jelentős része megsemmisült.

HOZZÁSZÓLÁSOK