Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Sorozatban bírságolta meg illetve figyelmeztette a biztosításközvetítő vállalkozásokat a PSZÁF, a felügyelet honlapján az elmúlt napokban közel kilencven, júliusban meghozott idevágó határozat jelent meg. Az alkuszcégek azzal vétettek, hogy nem küldték meg időben a hatóságnak beszámolójukat, éves jelentésüket, illetve törzsadat-jelentésüket. Az elmarasztalások közül több még az elmúlt hónap közepén született, ezeknél a bírság befizetési határideje a hó végén le is járt.

Azt a bő félszáz vállalkozást, amelyek csak a 2008-as beszámolóikkal maradtak adósak, egyelőre csak figyelmeztette a PSZÁF, ám a 2007-es jelentések benyújtásával késlekedő több mint harminc társaságot egyenként 50-200 ezer forintra büntette, a kiszabott bírságok összértéke meghaladja a hárommillió forintot. Nem ritka az olyan vállalkozás, amely egyszerre kapott figyelmeztetést és büntetést, vagyis sem a tavalyelőtti, sem a tavalyi beszámolókat nem nyújtotta még be. Akadnak olyan cégek is, amelyeket másodszor bírságolt meg a PSZÁF a 2007-es adatokat hiányolva.

Közel két évvel ezelőtt, 2007 novemberében a felügyelet hasonló okok miatt - akkor a 2006-os beszámolókat várva hiába - 25 cégre összesen 3,5 millió forint bírságot rótt ki.

Szerény javulást lát a felügyelet

A leggyakoribb büntetési tétel - megközelítőleg egyenlő arányban - az 50 és a 100 ezer forint volt, két társaságnak 150-150 ezer, négy visszaesőnek pedig 200-200 ezer forint felügyeleti bírságot kell befizetnie.

Minden évben van jópár olyan piaci szereplő, amelynél adatszolgáltatási problémák mutatkoznak - kommentálta az adatokat a Napi kérdésére Binder István, a felügyelet szóvivője. Hozzátette ugyanakkor, hogy e téren némi javulást tapasztal a PSZÁF, amely ilyen ügyekben évente nagyjából összesen ötmillió forint bírságot szab ki. Tavaly a felügyelet - a honlapján fellelhető adatok szerint - a biztosítási szektorban 74 esetben bírságolt, összesen 52 millió forint értékben.

Kétszázezres visszaesők

A bírság kiszabásakor a PSZÁF mérlegeli, hogy ismétlődő jogszabálysértésről van-e szó, a notórius vétkesek keményebb büntetésre számíthatnak.

A most kétszázezer forinttal megmért visszaesők közé tartozik az érdi Bridge Euro Bróker Kft. Ezt a céget tavalyelőtt a 2006-os jelentés beadásának elmulasztása miatt százezer forintra büntette a PSZÁF, egy évre rá ismét az adatszolgáltatással akadt gond, ami szintén százezret ért, az idén júliusi határozat pedig a 2007-es beszámoló hiánya okán már kétszázezres bírságot tartalmazott.

Immár a második kétszázezres bírságot kapta a budapesti Swiss Mediator Kft., a gyöngyösfalui Credit Hungaria Kft. és a budakeszi Kompozit Bróker Kft. is a be nem nyújtott 2007-es beszámoló miatt. Utóbbi társaság esetében a felügyelet két évvel ezelőtt százezres büntetéssel hiányolta a 2005-ös jelentést. A PSZÁF idén júliusban arra figyelmeztette a Kompozit Brókert és a Swiss Mediatort, hogy azok adósak még a 2008-as beszámolóval is.