Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lassan végére jut a Fővárosi Törvényszék azok közérdekű pereknek, amelyeket az MNB indított egyes pénzügyi intézmények forint- és más hitelszerződései miatt.

A jegybank azt igyekezett a bíróság előtt igazolni, hogy több hitelintézet 2010 novembere után tisztességtelen pontokat szerepeltetett általános szerződési feltételei között, így érvénytelennek tekintendők bizonyos egyoldalú kamat-, díj- és költségemelések. Emiatt - az érvelés szerint - az érintett ügyfeleknek pénz járna vissza.

A bíróság eddig 11 ügyben hozta meg határozatát. Négy esetben az MNB pernyertességével zárult az elsőfokú eljárás, hat alkalommal részben adott helyt az ítélkező fórum a jegybank keresetének, egy perben pedig az érintett pénzügyi intézmény álláspontját fogadta el a bíróság. Az ügyek némelyike a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik, eddig hat fellebbezés érkezett. A CIB Lízing és a Magyar Cetelem Bank pere már szerepel is a tábla július eleji napirendjén.

Négy eset már jogerőssé vált. Azok ügyekben is döntően a jegybank érvelését fogadta el a bíróság, amikor az ítélkező fórum végül részleges pernyertességről határozott. Az eljárások révén akár ügyfelek százezrei juthatnak hozzá különböző összegekhez - írta a lap.