BUX

SPAR-húsüzem: ellenőrzött minőség

Magyarország egyik legmodernebb technológiával működő húsüzemét 2004-ben nyitotta meg bicskei logisztikai központjában a SPAR Magyarország Kereskedelmi Kft. A cégcsoport a kereskedelmi láncok között elsőként fektetett ilyen jellegű termelő beruházásba annak érdekében, hogy kiegyensúlyozottan magas minőséget garantáljon üzlethálózatában − mondta Horváth Ferenc, a SPAR daraboló- és húsfeldolgozó üzemének vezetője.

NAPI, 2011. augusztus 29. hétfő, 13:58

− Mivel jellemezhető a húsüzem teljesítménye?− A SPAR-csoport 2004-ben 5700 négyzetméteren, a bicskei logisztikai központ területén építette meg saját húsüzemét, amely a dinamikus növekedés eredményeként az utóbbi években többször is átépült, kibővült. Jelenleg 6900 négyzetméteren napi 150 tonna alapanyagból friss húst, csomagolt friss húst, illetve 50-féle húskészítményt állít elő. A húsüzem összkapacitásának negyede húskészítmény, 75 százaléka friss hús, amely túlnyomórészt hazai piacra kerül, de egyre növekvő mennyiségben exportálunk többek között Csehországba, illetve Szlovéniába. A további exportlehetőségek feltárása is folyik. Kapacitásunkat 2010-ben közel 30 százalékkal növeltük húskészítmények, illetve csomagolt friss húsok esetében, mely pozitív hatással volt az üzem forgalmára is.

− Idei terveikben a válság ellenére további növekedés szerepel. Mik voltak a legjelentősebb fejlesztések?− Az eltelt öt év alatt kétszer építettük át a tálcás húst gyártó egységünket, amelynek ennek eredményeként napi 1600-ról 40 000 tálcára nőtt a kapacitása. Jelenleg átlagosan napi 30 000 tálca friss húst szállítunk ki hálózatunkba. A friss hús komissiózása rövid idő elteltével nagyobb teret követelt magának, így 2006-ban egy nagyobb átalakítással több mint 1000 négyzetméterrel bővítettük a húsüzem területét. Szükségessé vált a készítménygyártás kapacitásnövelése is, így 2008-ban átalakítottuk a hőkezelő helyiséget, majd 2009-ben a hűtőket is bővítettük.

− Milyen szakmai elvek szerint irányítja a húsüzemet?− A legfontosabb szempont a minőség. Az üzem filozófiájának alapját mindig is a szigorú ellenőrzés és a kiváló minőség jelentette, a kiváló minőséget azonban csak elsőosztályú alapanyagokból lehet előállítani. Nagyon fontos feladatunk, hogy a legmegfelelőbb hazai beszállítókat válasszuk ki, akik nemcsak az alapanyag minőségében, hanem szállítási morálban, körülményekben is maximálisan megfelelnek a magas elvárásoknak. Büszkék vagyunk az üzemben dolgozó munkatársainkra, akik a termelés motorját jelentik, kiváló szakértelemmel bírnak, folyamatos képzésükre, motiválásukra pedig különös gondot fordítunk. Az üzemben jelenleg 250 fő dolgozik és mintegy 10-15 hazai beszállító adja a feldolgozott alapanyag 90 százalékát.

− A hús nagyon érzékeny termék, mi garantálja az említett minőségi követelmény betarthatóságát, stabilitását?− A minőség három alappilléren nyugszik. Első a kiváló alapanyag: a takarmány, valamint a tenyészállomány tudatos kiválasztása és az állatvédelmi előírások betartása garantálja a hús élvezeti értékének magas szintjét. A vágás és feldolgozás során a higiéniai előírások maximális betartása, valamint az objektív mérések (pH, hőmérséklet, hús-zsír arány) segítik a zamatosság megtartását. A feldolgozás teljes folyamatában a hűtőlánc szigorúsága, nyomon követhetősége és vissza-ellenőrizhetősége mind a minőség megőrzését szolgálja. Második alappillér a független kontroll: az alapanyag-szállítók kiválasztásánál fontos szempont a törvényi előírásoknak való megfelelés, a jól működő minőségirányítás és a szigorú állatorvosi kontroll. A minőség harmadik alappillére a nyomon követhető eredet: a húsok és húskészítmények eredetének nyomon követhetőségét biztosítja az értékesített termékeken található azonosító szám, amely végigkíséri a terméket a gyártás, feldolgozás és darabolás folyamatán. A SPAR-húsüzem áruátvételén a beszállítók azonosításával biztosítjuk a termék eredetének nyomon követését, míg a beszállítónak törvényi kötelessége, hogy az azonosítást az élő állatig visszavezesse és az állat takarmányozási, állat-egészségügyi múltját rögzítse. Mindemellett meghatározó a minőségbiztosítási szabványok alkalmazása. A SPAR húsfeldolgozó üzeme indulása óta a legmagasabb szintű minőségbiztosítási tanúsítványokkal rendelkezik. Ezt a gyakorlatot tovább folytatva 2010-ben a Magyarországon működő húsüzemek közül elsőként szerezte meg az ISO 22000 élelmiszer-biztonsági szabvány szerint felépített rendszer tanúsítását. Ez a nemzetközi szinten leginkább elfogadott szabvány a HACCP irányelveit hangolja össze a kialakult termékgyártói gyakorlattal, megkönnyíti az élelmiszer-ipari folyamatok során fellépő kockázatok hatékony feltárását és kezelését, egyben a vevői igényeknek való legmagasabb szintű megfelelés biztosítéka is.

− Milyenek a vásárlói visszajelzések, s mit tesznek, hogy még inkább kedvükben járjanak?− A SPAR húsüzemében előállított termékek sikere évről évre nő. A friss sertés- és marhahús mellett az üzemből közel 50-féle kiváló minőségű saját márkás húskészítmény kerül ki a hálózat üzleteibe. A készítmények egy része szeletelt, védőgázas formában is megtalálható a SPAR, Kaiser's és INTERSPAR áruházak polcain. A termékek S-Budget, SPAR, valamint a prémium kategóriában Regnum márkanéven kerülnek forgalomba. A húsválaszték bővülése egy idő után igényelte az áruházi húspultok fejlesztését, megújítását is, amit az üzletben való árukihelyezéssel kezdtünk. Minden áruházban előre meghatározott rendszer szerint prezentáljuk termékeinket. Vásárlóink kényelmét szolgáló intézkedésként − a főzési, előkészítési idő lerövidítése érdekében − a húsokat a kiszolgálópultokban előkészített, úgynevezett "háziasszonybarát" módon, konyhakészre szeletelve vagy akár felkockázott formában is értékesítjük. Ezen túlmenően számos új árucikket vezettünk be, s a választék bővítése folyamatos. A megújult választék érinti a kiszolgálópultot és a csomagolt szortimentet egyaránt: a vásárlók ezentúl megtalálhatják üzleteink kínálatában a nyers, fűszeres grillhúsokat, saslikot, csevapot, a kis kiszerelésű szeletelt húsokat, grillkolbászokat és a nagyobb kiszerelésű, csomagolt S-Budget termékeket is. Fontos megemlíteni, hogy a csomagolt húsoknak és a kiszolgálópultból értékesített árucikkeknek azonos ára van, valamint hogy a kiszolgálópultban érvényes akció érvényes önkiszolgáló üzleteinkre is, amely rendszer a vásárlói előnyöket szolgálja. További újdonság, hogy a prémium minőségű Regnum-termékek csomagolásán a vásárlók tájékozódását elősegítendő feltüntetjük az Irányadó Napi Beviteli Érték (INBÉ) számadatait. Az üzletekben − a termékek gyorsabb megtalálása érdekében − június elejétől új jelölési rendszert vezettünk be: különböző piktogramok jelölik a húsféleségeket a sertéstől kezdve a bárányon át a libáig.