Visszatámad a Spar - rémhírterjesztés folyik?

A Spar Magyarország teljes mértékben elhatárolódik a Magyar Nemzetben ma megjelent „Kivonulással fenyegetőzik a Spar” című cikkétől és haladéktalanul jogi eljárást indít a KDFSZ képviselőinek valótlan állításai miatt - közölte a cég. A láncnál lévő reprezentatív szakszervezettől úgy nyilatkoztak: nincs tudomásuk a náluknál kisebb és a bértárgyalásokon részt sem vett KDFSZ állításairól, a targoncások bérét illetően.
K. Kiss Gergely, 2019. február 28. csütörtök, 11:42
Fotó: Napi.hu

A Spar nem vonul ki Magyarországról! Elkötelezettek vagyunk a magyar piac iránt, melyet mi sem mutat jobban, mint az, hogy az idei beruházási keretünk meghaladja a 26 milliárd forintot - válaszolt lapunk megkeresésére Maczelka Márk, az üzletlánc kommunikációs vezetője.

A társaság visszautasítja, hogy a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) képviselőit, vagy bármilyen szakszervezeti tagot vagy tisztségviselőt zaklatott volna. A Spar Magyarországnál a KDFSZ nem reprezentatív szakszervezet, kollektív szerződés kötésére nem jogosult - figyelmeztetnek.

A KDFSZ által a Spar-ra irányuló lejárató kampány a dolgozók szerint félelmet és feszültséget kelt, mely gátolja a nyugodt munkavégzést. A KDFSZ iránti munkavállalói bizalomvesztésnek köszönhetően a szakszervezetnek olyannyira beszűkült Magyarországon a mozgástere, hogy

a tagtoborzás terén már csak etikátlan eszközöket tud alkalmazni, melytől a Spar mindenkor elhatárolódik

- fogalmaztak.

Szerintük nincs bérvita a Sparnál: az elérhető legalacsonyabb alapfizetés 220 ezer forint, mely több mint 12 százalékkal magasabb, mint a jelenben elérhető garantált bérminimum. Ezen felül 13. havi juttatást is biztosítunk a munkatársaink számára. A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások nélkül havonta átlagosan bruttó 367 447 forintot kerestek.

Megszólalt a KASZ
Különösnek tartja a KDFSZ állítását Karsai Zoltán, a Sparnál lévő reprezentatív érdekképviselet elnöke, hiszen ők a bérmegállapodásnál kikötötték, hogy 2019 január elsejétől az alapbér minimum bruttó 220 ezer forint lehet a cégnél. A bértárgyalásokon csak a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) egyeztetett a Sparral, míg a KDFSZ jelen sem volt a vitán, mivel nem rendelkezik akkora tagsággal a láncnál, hogy erre jogosult legyen. (A KASZ 1700 szakszervezeti taggal bír a Spar több mint 13 ezer fős állományában.)
Karsai lapunknak elmondta: nem zárja ki, hogy konkrét jogeset alapján ne lehetne igazságtartama a KDFSZ állításának, azonban az ő visszajelzései alapján ezek a problémák nem állnak fent. Az elnök ellenőrizte, hogy a Sparnál dolgozó targoncás szakszervezeti tagok egész pontosan mekkora tagdíjat fizetnek a bérük alapján - a tagdíj a KASZ-nál, a bruttó bér 1 százaléka - ez alapján az üzletlánc üllői a logisztikai központjában foglalkoztatott tagok közül a legalacsonyabb tagdíjat is bruttó 374 ezer forintos bér után fizették - vagyis 3740 forint volt a tagdíj - miközben volt olyan munkatárs, akinek a bruttó fizetése 400 ezer forint fölé is felkúszott.
Ez azt jelenti, hogy az egységnél vagy rendkívül magas teljesítménybér van - hiszen az alapbér + pótlékok fizetési konstrukció "torzíthatja" a képet - ám az meglehetősen szokatlan, hogy egy adott dolgozó például egy 180 ezer forintos alapbérnek több mint a dupláját legyen képes megkeresni teljes fizetésként.

A SPAR mind a 13 ezer munkavállalója bejelentett jogviszonnyal rendelkezik, akik után a vállalat az adó- és járulékfizetési kötelezettségeit mindenkor, időben, hiánytalanul teljesíti. Munkavállalóink iránti elkötelezettségünket mi sem mutatja jobban, mint az idei évben végrehajtott 7,5 milliárd forintos bérfejlesztés - összegez válaszában a lánc.

Elárulták, hogy azonnali hatállyal elindítják a szükséges jogi eljárásokat a KDFSZ vezetője és megbízott ügyvédje ellen, mert a SPAR Magyarország nem tud azonosulni olyan lejárató kampánnyal, ahol a KDFSZ a SPAR munkavállalóit eszközként használja saját céljai eléréshez. Minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy megvédjük munkatársainkat és biztosítsuk a feltételeket a nyugodt munkavégzéshez - írták.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2019.02.28 18:11

A Kdfsz.-ről csak ennyit :

Tax number 18197646113
Registration number 00 18 197646
Full name Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete
Short name KDFSZ
Country Hungary
City Érd
Address 2030 Érd, HIVATALNOK UTCA 74.
Website
Main activity 9420. Activities of trade unions
Date of establishment
Capital subscribed HUF
Date of the latest financial report 31/12/2017
Net revenue 0 HUF
Net revenue in EUR 0 EUR
Date of the last number of employees data 05/02/2019
Last number of employees data 1 person
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2019.02.28 14:34

@europeer: De csak ez a "független" ugrasztja össze a kettőt mert ők és a belépett dolgok is azt hiszik, hogy majd ők megmutatják azt, ami nem is létezik és minden kisebb nagyobb problémából elefántot csinálnak és lesz majd sok kiselefánt .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csakazigazat, 2019.02.28 14:27

Itt valakik megcsinálták a nagy műbalhét amibe ez a "független szakszervezet" és jó pár sértet dolgozó is benne lehet! Az igazi az a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete, aki hivatalosan is képviselheti a dolgozókat, a "független" az más, oda mennek azok a dolgozók, akik imádnak uszítani és esetleg gondjuk van a munkaadójukkal a munkaadónak meg velük és sokszor nem véletlen. Nem a Spar a legxarabb kereskedelmi cég, de balhét kereső dolgozók sok helyen vannak és ezek felkeresik ezt a "függetlent" , ami nem is olyan marha régóta létezik és együtt keltik - vizionálják az ilyen olyan rémhíres dolgokat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

europeer, 2019.02.28 12:44

Na tessék, a szakszerv összeugrasztja a népet a munkaadókkal és a boltot a vásárlókkal?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html