Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nemcsak a profi, de az amatőr sportolóknak is hasznos lehet az az interneten, már magyar nyelven is elérhető oldal, amelyben egy független laboratórium elemzései alapján összegyűjtötték azokat a forgalomban lévő táplálékkiegészítőket, amelyek nem tartalmazzák a leggyakoribb pozitív doppingmintát adó anyagokat. A doppingmentes.hu weboldal táblázatában több száz olyan étrend-kiegészítőt lajstromoztak, melyek bizonyosan nem tartalmazzák a 85 legproblémásabb doppingszert.

A teljesítménynövelés az élsportban egyre fontosabb tényező, amelyben a speciális diétáknak fontos szerepe van. A versenyzők ezért rendszeresen fogyasztanak a fokozószereket, az egészség megőrzését, a regenerációt segítő étrend-kiegészítőket. Számukra rendkívül fontos, hogy a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) tiltólistáján lévő komponensek véletlenül se kerüljenek az általuk fogyasztott termékekbe. Nem pusztán azért kell kerülni a doppingszereket, mert a tiszta versenyt teszik tönkre, hanem mert egyes esetekben egészségkárosodást is okozhatnak.

Nemzetközi tanulmányok szerint a sportolók által használt termékek 15-20 százaléka tartalmazott anabolikus szteroidot vagy stimulánst aktív összetevőként a 2000-es évek elején. Ezek alkalmazása súlyosan egészségtelen volt - tehát a doppingvizsgálattal soha nem találkozó amatőröknek is érdemes odafigyelni a bevitt anyagokra. Ráadásul a Nébih korábbi kutatásából kiderült, hogy ezek 61 százaléka nem felelt meg az előírásoknak.

Az oldalon így olyan termékek szerepelnek csak, amelyeket a a területen tízéves tapasztalattal rendelkező Wessling Hungary Kft. bevizsgált, a több ezer vizsgálatnak köszönhetően - a gyártók/forgalmazok beleegyezésével - most elérhetővé és kereshetővé tették az általuk bevizsgált termékeket.

A honlapon a táblázat mellett az érdeklődők olvashatnak a laboratóriumi vizsgálatokról, megtalálhatják a legfrissebb doppinghíreket, illetve hasznos tanácsokat kapnak a laboratórium szakértőjétől. Például arról, hogy miért érdemes vigyázni az -ol, -diol, -one, -stene végződésű vegyületekkel, illetve azokkal a gyártókkal, amelyek szteroid vagy prohormon-tartalmú szereket is előállítanak.