Dőlt a pénz a kezdő vállalkozásokba tavaly is - állítja jelentésében a Magyar Kockázati- és Magántőke Egyesület (HVCA). 2019-ben 136 millió euró értékű kockázati- és magántőkét fektettek be magyar vállalatokba, összesen 198 tranzakció során. A legnagyobb befektetési összeget, 52 millió eurót start-up fázisú cégek kapták, míg az alapok a legtöbb ügyletet (198-ból 154-et) a magvető szakaszban realizálták.

A magyar kockázati tőkealapok hazai és külföldi befektetéseit vizsgálva (szektor statisztika), szintén növekedést tapasztaltak. Tavaly 203 befektetést hajtottak végre magyar befektetők belföldön- és külföldön mindösszesen 125 millió eurót befektetve, ami 64 százalékkal több, mint az azt megelőző évben.

Magvetők kerestetnek

2019-ben a korábbi évek trendjei folytatódtak: növekvő számú befektetésre került sor, a súly a nagyon korai fázison volt (elsősorban a Hiventures aktivitásának köszönhetően). A tranzakciók számát tekintve a korábbi időszakokhoz hasonlóan az információtechnológia és kommunikáció (ICT), az üzleti termékek és szolgáltatások, illetve a fogyasztói termékek és szolgáltatások területén történt a legtöbb befektetés, de a biotechnológia is évek óta a vezető szektorok között szerepel.

A befektetések darabszámát tekintve az ügyletek több mint fele (55 százaléka), összértékét tekintve 74 százaléka az ICT, illetve az üzleti termékek és szolgáltatások ágazatában történt. A tranzakciók átlagértékét vizsgálva az üzleti termékek és szolgáltatások és az energia és környezetvédelem került ki győztesként, előbbiben 1,31 millió, utóbbiban 1,07 millió euró volt az átlagosan befektetett összeg.

Millió eurókat kaptak

2019-ben már szinte minden érettségi fázisban érezhető mennyiségű tőkét helyeztek ki a befektetők. 2018-hoz hasonlóan, tavaly a magyar befektetők által itthon és külföldön végrehajtott befektetéseinek többsége (203-ból 153) magvető, vagyis éppen csak elindított cégekbe irányult, 33 pedig a már valamelyest előrébb tartó start-upokba. A befektetett összegek eloszlása kiegyenlített volt: 40 százalék start-up, 28 százalék magvető, 23 százalék késői fázisú, míg 9 százalék növekedő fázisban lévő vállalatokban történt. Egy átlagos start-up 1,5 millió, egy magvető fázisban lévő cég pedig 225 ezer eurót kapott, ezek jóval nagyobbak a 2018-asnál. A késői fázisban lévő cégek 2,4 millió eurót vontak be átlagosan.

A korábbi évekhez hasonlóan a kiszállásoknál a menedzsment általi visszavásárlás dominál, nagy tranzakcióra vagy tőzsdei bevezetésre tavaly sem került sor kockázati tőkével finanszírozott cég esetében. 2019-ben a magyarországi befektetők 17 kiszállást hajtottak végre összesen 10 szektorban. 6 esetben a management általi kivásárlásra, 3 alkalommal zártkörű értékesítésre került sor, 3 ügyletnél egyéb formában szálltak ki a befektetők, 2 esetben másik pénzügyi befektetőnek való eladással zárult a befektetés, ugyancsak 2 tranzakciónál elsőbbségi részvényvisszafizetéssel, míg 1 társaságot leírtak a befektetők.

Tavaly a magyarországi kockázati tőkealapkezelők összesen 619 millió euró értékű forrást gyűjtöttek, ami 37 százalékkal haladja meg a 2018-as értéket, az idén is lesz tehát bőven miből befektetniük az alapoknak.