A rendelet a kihirdetést követő napon, szerdán lép hatályba.

A pápai önkormányzat, mint a húsüzem többségi tulajdonosi jogainak gyakorlója november 6-i ülésén döntött a felszámolási eljárás megindításáról "a társaságokat fenyegető fizetésképtelenségi helyzetre tekintettel" a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft., valamint a Pápai Hús Kft. esetében.

A pápai önkormányzat közleménye szerint a Pápai Vagyonhasznosító és Értékesítő Kft. - akkor még Pápai Hús 1913 Kft. néven - 2014. júniusában kötött csődegyezséget hitelezőivel, ám a továbbra is fennálló tőkehiány miatt a Pápai Hús-csoport szükséges reorganizációja elmaradt, a társaságok tartalékai pedig november elejére kimerültek. A húsüzem lehetőségeit az elmúlt hónapokban számottevően korlátozta a korábban jelentős oroszországi export ellehetetlenülése is.

A társaságoknál a november elején esedékes személyi juttatásokat rendben kifizették, a termelés egyelőre folyamatos, megrendeléseinek az üzem eleget tesz - szerepelt az önkormányzat közleményében. A Pápai Hús több mint 800 alkalmazottat foglalkoztat.