Sugár András visszatérésre készül

A T-Mobile éléről történt tavaly őszi távozása óta először nyilatkozott Sugár András. A manager magazinnak adott exkluzív interjújában bejelenti, hogy modellez, számolgat, és készülődik a visszatérésre. Egyben cáfolja azokat az állításokat, hogy olyan magánérdekeltségei voltak, amelyek áttételesen üzleti kapcsolatban álltak az általa vezetett céggel.
NAPI Online, 2006. november 30. csütörtök, 12:20
Fotó:

"Ez az ügy az integritásról szól" - így kommentálja a manager magazinnak Sugár András a Magyar Telekomnál a montenegrói szerződésekkel kapcsolatban zajló vizsgálatot, ami miatt a társaságnak máig nincs 2005-ös auditált mérlege. Nem a konkrét ügyre vonatkoztatva, hanem általánosságban szólva kijelenti: mindig meg kell próbálni úgy vezetni egy céget, hogy a vezető azt csinálja, amit mond és azt mondja, amit csinál, "ha valaki ezt az egyszerű szabályt megszegi, bajba kerül". A szakember elmondja, hogy a vizsgálat miatt egyáltalán nem boldog, hiszen a mobil ágazat beolvasztásával a két üzletág most a vizsgálatban is összemosódik, annak ellenére, hogy "a mobil ágazat tiszta volt, és tiszta is marad".

Sugár András éles kritikával illeti a mobil cég tavalyi bekebelezését, amit elhibázottnak tartott és tart ma is. "Egy európai kultúrát nyírtak ki önös érdekből, mert meg akartak menekülni attól, hogy szembe nézzenek a problémával: a társaság veszteséges" - mondja a volt vezérigazgató, aki szerint inkább a mobilvállalatnak kellett volna beolvasztani a vezetékest. Úgy véli, az integráció hosszabb távon kudarcra van ítélve, mivel a jövőben 50 fős cégek versenyeznek majd új technológiákkal a nagy telekom mamutokkal, a küzdelem kimenete pedig nem kétséges.

A Westel alapítója nem tagadja, hogy a Magyar Telekom elnök-vezérigazgatójával való kapcsolatát máig beárnyékolja a tavalyi döntés. "Én kijöttem az amerikaiakkal, a németekkel, pedig voltak nehéz pillanataink a fejlődés közben. És akkor pont egy magyar az, aki kezdeményezi, hogy egy európai hírű céget megszüntessenek. Ilyet nem lehet csinálni." - mondja, hozzátéve: "kifelé megpróbálunk európai módon viselkedni. Tehát most nem találkozunk."

Sugár András beszél arról, hogy készül a visszatérésre. Elveti azokat a feltételezéseket, hogy politikai karrier álmokat dédelgetne, azt viszont nem zárja ki, hogy - amennyiben a szabályozás megengedi - elgondolkozna egy virtuális mobilszolgáltató cég alapításán. "Nem mentem nyugdíjba" - mondja és egyértelművé teszi, hogy saját cég alapításán gondolkodik. "Modellezek, igen, nem merengek otthon, számolgatok. A saját céget pedig nem egyedül, hanem egy társasággal csinálnám" - nyilatkozza.

Az egykori vezérigazgató részletesen beszél menedzsment módszereiről is, amelyekkel sikerre vezette a Westel-T-Mobile-t és amelyek sokszor furcsának tűntek az amerikai és német tulajdonosok előtt.

A beszélgetésben cáfolja azokat a róla keringő pletykákra is, hogy egykori cége olyan alvállalkozókat foglalkoztatott, amelyek végén a menedzsment érdekeltségébe tartozó vállalkozások jelentek meg. "Ez túl lett volna a morális határon. Amúgy meg minden alvállalkozót éppen ezért rendszeresen versenyeztettünk" - mondta a manager magazinnak Sugár András.

HOZZÁSZÓLÁSOK