Súlyos bírságot kell fizetni a túlreklámozott patikaszer miatt

Jelentős bírsággal sújtotta a homeopátiás szereket gyártó és forgalmazó Boiront a Gazdasági Versenyhivatal. Az egyik készítmény reklámjában azt sugallták, hogy az alkalmas az influenza megelőzésére, amiért közel 23 milliós bírságot kell fizetni.
Napi.hu, 2014. március 21. péntek, 10:44
Fotó: Reuters

Nem az alkalmazási előírás szerint, hanem annak tartalmát meghaladva reklámozta hosszabb ideig a Laboratoires Boiron SA és a Boiron Hungária Kft. az Oscillococcinum elnevezésű terméket. A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) megítélése szerint a 2011. november 1. és 2013. április 17. között megjelenő reklámok képi megjelenítésével (például védőbúra), történetével, illetve szövegezésével (például Készüljön fel időben az influenzára!) a vállalkozások azt az üzenetet közvetítették a fogyasztók felé, hogy az Oscillococcinum szedésével megelőzhető az influenza.

Az ágazati szabályozás értelmében gyógyszertárból vény nélkül is kiadható gyógyszer kizárólag az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatható be. Az Oscillococcinum alkalmazási előírása szerint a termék "az influenzás tünetek (hidegrázás, fájdalom, láz, orrfolyás, köhögés) enyhítésére javallt a vizsgálati tapasztalatok szerint." A GVH szerint a vállalkozások jelentősen túllépték az előírásban szereplő javaslatokat, amikor a készítmény népszerűsítése során azt sugallták, hogy a termék alkalmas az influenza megelőzésére.

A GVH a vizsgálat során megállapította, hogy az Oscillococcinum gyógyszertárból vény nélkül is kiadható gyógyszert a Laboratoires Boiron SA 2011. november 1. és 2012. július 8., a Boiron Hungária Kft. 2012. július 9. és 2013. április 17. között nem az engedélyezett alkalmazási előírás alapján mutatta be. A jogsértés miatt a Laboratoires Boiron SA-ra 10,2 millió forint, a Boiron Hungária Kft.-re 12,6 millió forint bírságot szabott ki a GVH.

Fontos kiemelni, hogy a GVH az eljárás során azt vizsgálta, hogy a terméket az előírásoknak megfelelően népszerűsítették-e a vállalkozások, a készítmény hatékonyságát nem vizsgálta a hivatal.

HOZZÁSZÓLÁSOK