A bankadó és egyéb intézkedések eredményeképp a magyar bankszektor nulla közeli eredménnyel zárja majd a 2010-es évet, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon tevékenykedő bankok többsége veszteségbe fog fordulni - idézte Müller Jánost, a bankszövetség vezető tanácsadóját a Reuters.

A magyar bankszektor tavaly mintegy 220 milliárd forintos adózás előtti nyereséget ért el.

Az adók mellett a bankokat a devizahitelezéssel kapcsolatos szabályozás is hátrányosan érinti.

A vezető tanácsadó a közszolgálati televíziónak azt mondta, a magyar pénzügyi szektorra vonatkozó adó 2012 után tervezett kiterjesztése sértheti a befektetők országba vetett bizalmát, és a gazdasági növekedést is károsan befolyásolhatja. Amennyiben kiterjesztik az adót, súlyos következményekre számíthatunk, minden bizonnyal bizalomvesztéshez vezet - fogalmazott.

2011 után új nemzetközi szabályok lépnek hatályba Magyarországon, amelyek szigorúbb követelményeket állítanak majd a bankok elé; ez a szabályozás is visszafogja a növekedést az Európai Unióban, így Magyarországon is - tette hozzá.

A bankok nem tudják tovább ellensúlyozni a magyar szabályozás változásait a működési kiadások csökkentésével, és életképességük fenntartása érdekében bizonyos mértékben az ügyfeleikre lesznek kénytelenek hárítani terheiket - fogalmazott Müller.