Súlyos következményekre figyelmeztet a Bankszövetség

A mintegy 200 milliárd forintos tételt jelentő, a pénzügyi szektorra vonatkozó különadó, illetve a szabályozásbéli változások várhatóan kivonják az idei profitot a szektorból - közölte a Magyar Bankszövetség.
NAPI, 2010. november 12. péntek, 17:55
Fotó:

A bankadó és egyéb intézkedések eredményeképp a magyar bankszektor nulla közeli eredménnyel zárja majd a 2010-es évet, ami azt jelenti, hogy a Magyarországon tevékenykedő bankok többsége veszteségbe fog fordulni - idézte Müller Jánost, a bankszövetség vezető tanácsadóját a Reuters.

A magyar bankszektor tavaly mintegy 220 milliárd forintos adózás előtti nyereséget ért el.

Az adók mellett a bankokat a devizahitelezéssel kapcsolatos szabályozás is hátrányosan érinti.

A vezető tanácsadó a közszolgálati televíziónak azt mondta, a magyar pénzügyi szektorra vonatkozó adó 2012 után tervezett kiterjesztése sértheti a befektetők országba vetett bizalmát, és a gazdasági növekedést is károsan befolyásolhatja. Amennyiben kiterjesztik az adót, súlyos következményekre számíthatunk, minden bizonnyal bizalomvesztéshez vezet - fogalmazott.

2011 után új nemzetközi szabályok lépnek hatályba Magyarországon, amelyek szigorúbb követelményeket állítanak majd a bankok elé; ez a szabályozás is visszafogja a növekedést az Európai Unióban, így Magyarországon is - tette hozzá.

A bankok nem tudják tovább ellensúlyozni a magyar szabályozás változásait a működési kiadások csökkentésével, és életképességük fenntartása érdekében bizonyos mértékben az ügyfeleikre lesznek kénytelenek hárítani terheiket - fogalmazott Müller.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.11.12 19:54

Az a bizonyos mérték nyilván 100% lesz és nemcsak a bankszektorban hanem mindenütt, úgyhogy lehet keresgélni a görbék alját és venni a telekomot, otpt és a Molt.. ( persze van még tere az esésnek , mostanság csak visszkorrekció van , majd inkább Február táján )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html