Súlyos versenyjogi törvénysértésre bukkanhatott a GVH

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenykorlátozás gyanújával eljárást indított a Star Network MCN Kft.-vel és a 4KIDS Meseportál Kft.-vel szemben. A két, online tartalommenedzsmenttel és marketing-tevékenységgel foglalkozó cég feltételezhetően felosztotta egymás között vevőkörét - közölte a GVH.
Domokos Erika, 2020. szeptember 23. szerda, 15:04
Fotó: Reuters

A GVH versenyfelügyeleti eljárást indított a Star Network MCN Szolgáltató Kft.-vel és a 4Kids Meseportál Kft.-vel szemben. A két, többek között Youtube-kampányokkal és influencer-marketinggel foglalkozó cég együttműködési megállapodásának egyes rendelkezései ugyanis feltételezhetően piacfelosztást valósítottak meg, amely különösen súlyos versenyjogi jogsértésnek minősül - írja a GVH közleményében.

A vállalkozások között emellett olyan információcserére is sor kerülhet, mely kizárhatja vagy jelentős mértékben csökkentheti a versenytársak egymástól független viselkedéséből fakadó bizonytalanságot, ami a piaci verseny alapvető mozgatórugója - írja a GVH.

A versenytársak között létrejövő együttműködési megállapodások adott esetben jelentős társadalmi előnyöket is eredményezhetnek, hiszen azok a költségmegtakarításnak, a beruházások fokozásának, a know-how egyesítésének, a termékminőség és- választék javításának vagy a gyorsabb innovációnak is eszközei lehetnek.

A versenytársak együttműködése akár segítheti a hirdetőket is, hogy fókuszáltabban érhessék el a különböző korosztályoknak szóló tartalmakat, illetve az egyre dinamikusabban fejlődő médiatípusokat. A cégek együttműködése emellett azzal is járhat, hogy megrendelőik számára többféle szolgáltatást tudnak nyújtani, ezzel elősegítve a direkt marketing tevékenység terjedését az online térben.

Ugyanakkor a versenytársi együttműködések nem eredményezhetnek olyan versennyel kapcsolatos problémákat, mint amilyen például a piac felosztása. A jelentős versenytorzulást eredményező megállapodások ugyanis hosszabb távon olyan hátrányokkal járhatnak a fogyasztókra nézve, melyek túlmutatnak az általuk elérni kívánt előnyökön - hívja fel a figyelmet a versenyhivatal.

A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti azt, hogy a vállalkozások a feltételezett jogsértést elkövették. Az eljárás a tények tisztázására és ezen keresztül a feltételezett jogsértés bizonyítására irányul. Az eljárás időtartama hat hónap lehet, de az indokolt esetben két alkalommal, egyenként legfeljebb hat hónappal meghosszabbítható.

HOZZÁSZÓLÁSOK