BUX

Súlyos veszteségek az MKB csoportnál

Az MKB csoport adózás után 19,115 milliárd forintos veszteséget könyvelt el az idei első félévben, szemben a tavalyi 53,830 milliárd forintos mínusszal - derül ki a bankcsoport Nemzetközi Pénzügyi Beszámolási Szabványok (IFRS) alapján készült, konszolidált féléves jelentéséből, amelyet hétfőn tett közzé a Budapesti Értéktőzsde honlapján.

MTI-Eco, 2011. augusztus 29. hétfő, 20:11

Az MKB csoport konszolidált mérlegfőösszege 2010 végéhez képest 4,1 százalékkal, 2817,6 milliárd forintra csökkent. A bruttó eredmény - a bankadót is figyelembe véve - 2011 első hat hónapjában 39 milliárd forint volt, így 37,8 százalékkal maradt el a tavalyi azonos időszaki eredménytől - derül ki a jelentésből. Az MKB hozzáfűzi: bankadó nélkül 53 milliárd forint lenne a bruttó eredmény, a tavaly első félévinél csaknem 14 százalékkal alacsonyabb.

A banküzemi költségek 2010 első félévének végéhez képest a folytatódó szigorú költséggazdálkodás eredményeképpen 5,5 százalékkal csökkentek, így 35,3 milliárd forintot tettek ki az időszak végén. Az MKB csoport üzemi eredménye az idei első félévben meghaladta a 4,1 milliárd forintot, ez jóval kevesebb a tavaly első félévi 26 milliárd forintos eredménynél.

Az adózás előtti veszteség 16,5 milliárd forint volt az első félévben, szemben a 2010 azonos időszaki 52,42 milliárd forinttal.

A beszámolóban az MKB felhívja a figyelmet arra, hogy az év első felében több nemzetközi esemény érintette hátrányosan az MKB Csoport országainak gazdaságát. A gazdasági növekedés általános lassulása mellett több, eurozónához tartozó ország stabilitása kérdőjeleződött meg kisebb-nagyobb mértékben, tovább mélyült az európai adósságválság, miközben nem volt megnyugtató válasz az amerikai eladósodottságra, Japánban pedig a természeti katasztrófa sorozat okozott további gazdasági bizonytalanságot. Hozzáfűzik: az MKB Csoport szempontjából legrelevánsabb magyar gazdasági környezet javulása a tervezési időszakban várthoz képest jóval lassabb ütemű és kisebb mértékű lett és várhatóan lesz 2011 egésze során.

A legfőbb leányvállalati célok között a tőkemegóvás, a prudens kockázatkezelés, illetve a hatékonyság javítása, folytatódó konszolidáció említendők rövid távon - áll a jelentésben.