Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A korábbi egyeztetések során a kormány javaslata 18 százalékos különadót tartalmazott, így az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE) elfogadhatatlannak tartja, hogy 20 százalékos extra adó került a végleges javaslatba, indoklás vagy magyarázat nélkül − mondta lapunknak Dávid Tamás, az IGYE igazgatóhelyettese. Dávid szerint az eddig bejelentett megszorítások bőven fedezik a 2011-ben megtakarítani kívánt összeget, a 18 százalékos határ átlépése azonban zavarokat okozhat a gyógyszerellátásban. A gyógyszergyártók további megszorításokra kényszerülnek, komoly leépítések várhatók, illetve megszűnhetnek a súlyos anyagi gondokkal küzdő kórházaknak és patikáknak juttatott  kedvezmények is. Az IGYE ragaszkodik ahhoz, hogy törvény rögzítse: a példátlanul magas extra adó megszűnik a kormányzati ciklus végéig.

A gyógyszerismertető munkatárs − közismertebb nevén az orvoslátogató − fontos értékteremtő tevékenységet végez, feladata a kezelőorvos szakmai támogatása, a gyakorlatban felmerülő terápiás kérdések megválaszolása, bár ez a tanácsadói szerep mára már jelentősen eltorzult. Mindenképp fontosnak tartaná az IGYE a ma egységesen "orvoslátogatásként" definiált tevékenységek áttekintését, szakmai tartalomtól függő díjazásának megállapítását. Az orvoslátogatói díj jelenlegi általános emelkedése nem tekinthető szerencsésnek, mivel az a szakmai és kereskedelmi tevékenységet végző orvoslátogatókat egyaránt sújtja. A hatóanyag alapú felírás a szabadalmi védelem lejártáig nem érinti az innovatív készítményeket, az főleg az utángyártott generikus termékek piacán hozhat versenyt. Valódi megtakarítás Dávid szerint azonban csak akkor várható az intézkedéstől, ha megfelelő patikai ösztönzők is párosulnak hozzá.

Az adóemelés, az orvoslátogatói díj emelése, valamint a támogatásvolumen-szerződések keretösszegeinek 10 százalékos csökkenése mind-mind súlyosan fogja érinteni az IGYE tagvállalatait. Dávid szerint a licit mint elv minden szempontból elkerülendő, mert ha az azonos hatóanyag-tartalmú termékek közül csak a legolcsóbbat kívánja támogatni az OEP, azaz a teljes hazai ellátás egy generikus termékre épül, fennáll annak a veszélye, hogy egy banális gyártási probléma országos hiányt okoz.