Süteményáruházat kaszált el a hatóság Budapesten

Lakossági bejelentés alapján végzett próbavásárlást a Nébih egy házi cukrászsüteményeket is hirdető internetes oldalon. Az elsősorban gyermekeknek szánt tortában a Nébih laboratóriuma határérték feletti, csak külön figyelmeztetéssel felhasználható színezéktartalmat mutatott ki. A webshoppal azonban sok egyéb probléma is akadt.
K. Kiss Gergely, 2018. július 26. csütörtök, 17:35
Fotó: Stocksnap

Engedély nélkül, megfelelő képesítés, azaz szakismeret, valamint technológiai háttér hiányában készült termékekre hívták fel a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakembereinek figyelmét egy lakossági bejelentés során. A házi készítésű süteményeket is hirdető internetes oldal tevékenységét próbavásárlással ellenőrizte a hatóság. A weboldal üzemeltetője többek között háziasszonyokkal állapodott meg, akik ellenőrizetlen körülmények között, a szakmai és élelmiszerbiztonsági szabályok ismerete, illetve betartása nélkül készítették a termékeket - írja honlapján a hatóság.

Az érintett társaság a Cakeocean Kft., amely a budapesti II. kerületben az Ördögárok u.11/b. alatt van bejegyezve. Az érintett termékeik a következők voltak: Ferrari torta és Avokádós és málnás macaron.

A próbavásárlás során rendelt előre csomagolt tortát, bár hűtve szállították, de azon semmilyen jelölés sem szerepelt. A készítője a termékhez nem csatolta a nyomon követhetőséget igazoló számlát, továbbá a vásárló nem kapott tájékoztatást a készítő nevéről, az előállítás helyéről, hiányzott a fogyaszthatósági idő, a tárolási feltételek, a pontos összetétel, az adalékanyag-tartalom és az allergén összetevők megjelölése is.

A Nébih laboratóriuma a tortából több azo-színezéket (azorubint (E122), narancssárgát FCF (E110), tartrazint (E102) és neukokcint (E124)) is kimutatott. A narancssárga színezék mennyisége ötszörösen túllépte a megengedett határértéket. Ezeknek az élelmiszer-színezékeknek a felhasználása szigorú szabályokhoz, határértékekhez kötött. Használatukról a vásárlókat kötelező tájékoztatni, mivel az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthatnak ki, és előírás "a gyermekek tevékenységére és figyelmére káros hatást gyakorolhat" figyelmezető mondat feltüntetése is.

A weboldal "házi cukrászai" nem rendelkeztek képesítéssel, a hatóság által előírt külön engedéllyel, továbbá tevékenységükről nem tettek bejelentést az illetékes önkormányzatoknál. A honlap üzemeltetője elismerte az eljárás során feltárt hiányosságokat, és az illegálisnak számító tevékenységet azonnal megszüntette, a többszörös szabályszegés miatt azonban így is jelentős, csaknem 1 millió forint bírságot kapott.

HOZZÁSZÓLÁSOK