A Napi Gazdaság keddi számának cikke


Úgy tűnik, feltartóztathatatlanul erősödik a svájci frank, forintjegyzése már átlépte a 216-os szintet a bankközi devizapiacon, ami éves csúcsot jelent, s már a a tavaly márciusban beállított rekordot ostromolja a piac. Szakértők az elmúlt napokban többször is figyelmeztettek arra, hogy mivel a svájci jegybank abbahagyta az alpesi deviza gyengítésére tett (meglehetősen drága) próbálkozásait, és a nemzetközi piacok idegessége is rendre feltámad, a franknak még akad tere az erősödésre. Mindez a magyar devizahitelesek miatt aggasztó. Akadnak már olyan vélemények, amelyek szerint a jelenlegi folyamatok folytatódása oda vezethet, hogy már nem is a devizaadósok, hanem a magyar bankrendszer stabilitása miatt lehet aggódni.

 

A BNP Paribas csoporthoz tartozó UCB elemzése szerint az, hogy Magyarországon a lakáscélú devizahitel-portfóliók túlnyomó többsége svájcifrank-alapú, kontrollálhatatlan kockázatokat rejt. Ma mintegy 600 ezer család rendelkezik frankhitellel, aminek forintra váltását a szakemberek nem tartják reális alternatívának. A gazdaságpolitika mozgásterének biztosítása, a gazdaság stabilitása, a pénzügyi szektor stabilitása és nem utolsósorban a fogyasztók érdeke azt követelné meg, hogy ezeket a hitelportfóliókat első körben euróra váltsák. A UCB úgy gondolja, hogy a devizahitelezés kemény korlátozása sem feltétlenül kedvező hatású, például tovább hátráltatja a befagyott ingatlanpiac újraindulását. Úgy vélik, felújítás és korszerűsítés, valamint bővítés esetén egyáltalán nem indokolt a devizahitelezés korlátozása.

 

A csak forinthitelekre bejegyezhető jelzálogjoggal (amit Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be 29 pontja részeként) kapcsolatban a szakértők figyelmeztetnek: alaposan feltételezhető, hogy a tervezett szabályozás nem felel meg a jelenlegi európai jogszabályoknak. Jogi precedens is alátámasztja, hogy az első jelzálog-bejegyzési kérelem elutasítása esetén a hitelező a magyar bírósághoz fordulhat, amely az Európai Bíróság határozata alapján kötelezni fogja a földhivatalokat a terhelés bejegyzésére.

A bankrendszer stabilitásáért is lehet majd aggódni?