Svájcból intézhetik el a magyar bankrendszert

A 216 forint fölé dráguló svájci frank egyes vélemények szerint már nem csak a devizaadósoknak okoz fejfájást, de komoly kockázatot jelent a magyar bankrendszer egészére nézve is.
B. Varga Judit, 2010. június 29. kedd, 10:22
Fotó:

A Napi Gazdaság keddi számának cikke


Úgy tűnik, feltartóztathatatlanul erősödik a svájci frank, forintjegyzése már átlépte a 216-os szintet a bankközi devizapiacon, ami éves csúcsot jelent, s már a a tavaly márciusban beállított rekordot ostromolja a piac. Szakértők az elmúlt napokban többször is figyelmeztettek arra, hogy mivel a svájci jegybank abbahagyta az alpesi deviza gyengítésére tett (meglehetősen drága) próbálkozásait, és a nemzetközi piacok idegessége is rendre feltámad, a franknak még akad tere az erősödésre. Mindez a magyar devizahitelesek miatt aggasztó. Akadnak már olyan vélemények, amelyek szerint a jelenlegi folyamatok folytatódása oda vezethet, hogy már nem is a devizaadósok, hanem a magyar bankrendszer stabilitása miatt lehet aggódni.

 

A BNP Paribas csoporthoz tartozó UCB elemzése szerint az, hogy Magyarországon a lakáscélú devizahitel-portfóliók túlnyomó többsége svájcifrank-alapú, kontrollálhatatlan kockázatokat rejt. Ma mintegy 600 ezer család rendelkezik frankhitellel, aminek forintra váltását a szakemberek nem tartják reális alternatívának. A gazdaságpolitika mozgásterének biztosítása, a gazdaság stabilitása, a pénzügyi szektor stabilitása és nem utolsósorban a fogyasztók érdeke azt követelné meg, hogy ezeket a hitelportfóliókat első körben euróra váltsák. A UCB úgy gondolja, hogy a devizahitelezés kemény korlátozása sem feltétlenül kedvező hatású, például tovább hátráltatja a befagyott ingatlanpiac újraindulását. Úgy vélik, felújítás és korszerűsítés, valamint bővítés esetén egyáltalán nem indokolt a devizahitelezés korlátozása.

 

A csak forinthitelekre bejegyezhető jelzálogjoggal (amit Orbán Viktor miniszterelnök jelentett be 29 pontja részeként) kapcsolatban a szakértők figyelmeztetnek: alaposan feltételezhető, hogy a tervezett szabályozás nem felel meg a jelenlegi európai jogszabályoknak. Jogi precedens is alátámasztja, hogy az első jelzálog-bejegyzési kérelem elutasítása esetén a hitelező a magyar bírósághoz fordulhat, amely az Európai Bíróság határozata alapján kötelezni fogja a földhivatalokat a terhelés bejegyzésére.

A bankrendszer stabilitásáért is lehet majd aggódni?

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kubchris, 2010.06.30 08:21

Rendben, legyen igazad.
De!:
Három éve Én személy szerint a saját erőmből próbáltam meg boldogulni, amikor a megtakarított pénzemet lakásvásárlásra fordítottam. Mint fiatal első lakásra vágyók, nem voltak olyan helyzetben a szüleink, hogy egy saját lakást dugjanak a rózsaszín kis fenekünk alá.
Ebből kifolyólag felkerestem az összes pénzintézetet és elsősorban Forint alapú hitellel szerettem volna megoldani a helyzetemet. Sajnos vidéken nem osztanak olyan fizetéseket, mint BP-en, így az akkor 80e nettóm és a párom 60e nettója nem volt a banknak elégséges ahhoz, hogy a lakásom kevesebb, mint 3/4 részét Forint alapon megfinanszírozza. Így maradt a Frank vagy akkoriban még választható Jen, esetleg euró.
Sajnos a problémámmal akkor sem voltam egyedül és így nagyon sok "kedves adósnak" sikerült beleesnie az árfolyamkockázat okozta csapdába.
A "mocskos bankok" jelző pedig igen is helytálló, hiszen csak azt kell megnézni, hogy az IMF hitelből a Magyar "felelős" kormány kiket tolt meg! (FHB és társai)
Röviden: A Te adódból törlesztett IMF hitelt elsősorban a Bankok közt osztották fel, amit hitelnek felvehetsz, ha tudsz!
Emellett a 2008-as válság idején közzétett, a bankok és biztosítók által elkönyvelt nyereséget is érdemes megnézni, mert érdekes módon nyereségesek voltak!
Érdekes tény volt az is, hogy az akkori állam apparátus nem tudta pontosan megmondani, hogy a bankoknak nyújtott segítségből pontosan mennyi jutott el a kkv-ok finanszírozására hitel formájában!
Egyébként az elmúlt néhány nap híreiből kiderül, hogy most 600.000 (hatszáz ezer!) családdal állsz szemben, meg néhány Önkormányzattal.
És kinek jó a Bank, ha hitelért kell hozzá fordulni? - Senkinek!
Gondolom ezek Téged nem érintenek.
Sajnos a törlesztőm nem csökkent. Indult 63eFt-ról, majd 75e, majd 82e, most 98e és 5 hónap múlva az első számításaim szerint 130e! Nem volt okom tapsolni.
Amúgy kalkuláltam az árfolyamkockázattal is, mivel a fentebb említett okok miatt nem tehettem mást.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

FeketeVipera, 2010.06.29 18:45

A családok a kormány felelőtlen nyilatkozatainak vesztesei: http://kispest.blog.hu/2010/06/28/a_csaladok_a_kormany_felelotlen_nyilatkoatainak_vesztesei
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

gabesz73, 2010.06.29 18:15

kedves adós!
addig jó volta bank amíg a hiteledért jártál hozzájuk gondolom az is tetszett mikor megkaptad az meg mégjobban mikor erösödött a forint és esetleg még csökkent is a törlesztöd addig tapsoltál te is csak most hogy szar a helyzet most már bezzeg azok a mocskos bankok ......
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kubchris, 2010.06.29 16:21

Csak egy kicsit kell elgondolkodni:
- Most a nagytőke svájcot tolja, mert a legtöbb közép európai polgár frankban adósodott el.
- Ha elérik a céljukat, felvásárolják az egész régiót.
- A Forint gyengülését, mint azt már láthattuk, egy jókor előtt nyilatkozat nagyon elő tudja segíteni.
- IMF, FED meg tulajdonképpen az országot kötelezi el az irányukban, hiszen ezáltal a politikába is beszólásuk van. Kit támogatnak? Azt, aki a legtöbbet ígéri nekik cserébe.
A probléma az, hogy az esztelen és alattomos spekulatív játszma már nem csak a közelmúlt válságát előidéző ingatlanpiacra korlátozódik, hanem egész országokat emészthet fel a telhetetlen nyereségvágy.
Milyen valós gazdasági okok vannak az mögött, hogy a román politikai döntés a Forintot is gyengíti? Pusztán spekulatív, hiszen a befektetők nem azt látják, hogy egy adott országban milyen a megtérülés, hanem a régiót nézik egészében.

Felháborító, hogy egyáltalán egy néhány nagy és kétes múltú bankár család kezében a teljes világgazdaság. Sajnos a telhetetlenségük megállíthatatlan.

Ha megpróbálod bojkottálni a hiteltörlesztést, akkor csak magadnak okozol nagyobb bajt.
A Bank elárverezi az ingó és ingatlan vagyonodat, majd a fennálló tartozást kiszámlázza feléd.
Ha bárhol is 1 Ft. hivatalos bevételed lesz, azonnal lenyúlja a Bank.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ganefus, 2010.06.29 15:22

Naná, hogy a BNP/UCB nem a forintot tolja... :-)
Egyébként meg tetszettek volna akkor gondolkodni, amikor aláírták a hitelszerződést! Megértünk már néhány hullámvasutat deviza-téren. Megjegyzem, mnnyi is volt az EUR/USD, amikor az EUR-t bevezették?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html