Szabadsággal, munkaidővel csalnak a cégek - súlyos bírságok jöhetnek

A vizsgált cégek majd kétharmadát marasztalták el a munkaügyi felügyelőségek az elmúlt fél évben, a legtöbben a munkaidővel csalnak, de továbbra is jellemző visszaélés a feketefoglalkoztatás. A kiszabott bírság 30 ezer forinttól 20 millió forintig terjedhet.
Dzindzisz Sztefan, 2012. október 15. hétfő, 14:40
Fotó: Napi.hu

Munkaügyi bírságot jellemzően csak egyes, súlyosabb szabálytalanságok elkövetése miatt szabott ki az első félévben a hatóság, ilyenek például a feketefoglalkoztatás különböző formái, a munka- és pihenőidővel, valamint munkabérrel összefüggésben elkövetett bizonyos szabálytalanságok, de ide tartozik az engedély nélküli munkaerő kölcsönzés is - mondta a Napi Gazdaság érdeklődésére Gedeon András. A Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) szóvivője ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a hatóság a legtöbb esetben csak figyelemfelhívással él, vagy kötelezi a munkaadót a szabálytalanság megszüntetésére. A munkaügyi hatóság friss statisztikái szerint az első félévben 11 164 munkáltatót ellenőriztek és a cégek 61 százalékánál találtak munkaügyi jogsértéseket, amelyek az ellenőrzésbe bevont munkavállalók (113,9 ezer fő) 54 százalékát érintették.

A szabálytalankodók aránya jelentősen emelkedett, hiszen 2011 első félévében még "csak" 42 százaléknál találtak szabálytalanságot. A növekedés okai között Gedeon az idei évre kiadott ellenőrzési irányelvekben rögzített, szabálytalanságokkal leginkább fertőzött területek fokozottabb ellenőrzését említette, mivel a korábbi időszakok tapasztalatai és a beérkezett panaszok, bejelentések is a munkaidő és bérproblémákra irányították a hatóság figyelmét. A megnövekedett esetszámhoz az is hozzájárult, hogy az idei év első 4 hónapjában a hatóságok a bérkompenzáció betartását is ellenőrizték.

A bírság elérheti a 20 millió forintot is

Amennyiben a munkaügyi felügyelő a bírságolás mellett dönt, úgy a minimális büntetés 30 ezer forint, ám a bírságplafon - három éven belül legalább egy, a korábbival azonos jogsértés elkövetése esetén - már elérheti 20 millió forintot is. Ennél természetesen jóval kisebb a munkaügyi bírság átlagos mérete: az idei első félévben az 1329 büntetés során összesen 246,7 millió forintot róttak ki a vállalkozásokra, ami 185,6 ezres átlagnak felel meg.

A hatóság a legtöbb intézkedést a kereskedelem területén tevékenykedő cégeknél hozta, de nem sokkal maradt le a vendéglátás és a feldolgozóipar sem. Ez utóbbi azonban az első helyet foglalja el, ha azt nézzük, hogy hány munkavállalót érintettek hátrányosan a jogsértések.

Hogyan csalnak a cégek?

A legtöbb szabálytalanságot a munkaidővel összefüggésben követték el az ellenőrzött cégek, előfordul, hogy a munkavállalóknak többet kellett dolgozniuk a törvényi előírásnál, vagy egyszerűen nem biztosítottak megfelelő pihenőidőt nekik. Még mindig jellemző visszaélés a feketefoglalkoztatás: gyakori, hogy írásba foglalt munkaszerződés nélkül, vagy színlelt szerződéssel alkalmazzák a dolgozókat, de sokszor "elfelejtik" bejelenteni a munkavállalót, vagy engedély nélkül foglalkoztatnak harmadik országbelieket - mondta Gedeon.

Ezen kívül több ellenőrzött munkáltató sem tartotta be a szabadság kiadására vonatkozó szabályokat, de nagyon jelentős számban érhető tetten a munkabér, illetve a pótlékok (a műszakpótlék, éjszakai bérpótlék, rendkívüli munkavégzésért járó pótlék) megfizetésének elmaradása is - emelte ki az NMH szóvivője, aki hozzátette, hogy a munkabérrel kapcsolatos szabályok közül a legtöbb munkáltató a munkabér védelmére, a pótlékokra, illetve a bérkompenzáció teljesítésére vonatkozó szabályokat sértette meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2012.10.16 11:20

Így bizony. Csak megerősíteni tudom az előttem szólót. Már meg sem kérik az embereket hogy maradjanak tovább, nem hogy fizetnének érte. Ha hazamész úgy a munkaidőd végén hogy a melód nincs kész holnapután nem kell jönnöd, ennyi. Bemész egy bankba boltba bárhová ügyintézni, üresek a munkaasztalok, pénztárak, te meg álldogálhatsz a sorban és még fizetsz is érte. Kicsit lehetnének tökösebbek rafináltabbak azok az ellenőrök ha multihoz mennek és valóban létrejönnének újból azok a munkahelyek amik a válságra hivatkozva az elmúlt években megszűntek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

pinkpont, 2012.10.15 16:50

Tessenek már elmenni az összes bankhoz és a nagy multikhoz, mert csak a kicsiknél tesznek látogatást az ellenőrök. Meg kell nézni, hogy a bankok központjaiban és fiókjaiban meddig égnek a villanyok, meddig dolgoznak a munkavállalók. Aki nem marad tovább azt kirugják. Lenne itt foglalkotatás növekedés, ha a munkáltatók valóban csak a törvényes munkaidőben foglalkoztatnák a dolgozókat. Amit külföldön nem tesznek meg, azt megteszik itt, mert gyenge vagy nincs szakszervezet és a munkaügyi felügyelőség korrupt no meg nem is vizsgálódik csak a kis és középvállalkozásoknál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html