Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Bár a BDO tanácsadócég hétvégén ismertetett, vállalatvezetőket kérdező kutatása alapján az előzetes tervekből az szűrhető le, hogy a cégek túlnyomó többsége a munkaerőért folytatott jelenlegi versenyben nem kívánja megszüntetni az eddig kínált cafeteriaelemeket, sőt, többségük keresi annak a lehetőségét, hogy a juttatások nettó értékét is sikerüljön megtartaniuk 2019-re. Viszont nem biztos, hogy azután, hogy a kormány arról döntött, hogy kevés kivételtől eltekintve megszünteti a béren kívüli juttatások adómentességét, a szándékot tettek követik.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szerint a dolgozók elveszíthetik ezeket a bérkiegészítő elemeket jövőre: úgy látják, ezúttal olyan kormányzati akcióról van szó, melyet minden érintett azonnal meg fog érezni. Úgy becsülik, hogy másfél millió magyar dolgozó munkáltatótól szerzett bevétele csökkenhet átlagosan 30 ezer forinttal.

"A legtöbb elemre eddig 0 százalékos adókulcs volt érvényes. Ide tartozik például a lakás- és diákhitel-törlesztésre fordított béren kívüli juttatás, a tanulmányok támogatása, az életbiztosítás és a lakhatási támogatás is. Ezek 2019-ben már 81,97 százalékos kulccsal adóznak" - ismertette a probléma forrását az EVDSZ közleményében annak elnökségi tagja Nagy Sándor. Szerintük az is problémás, hogy az eddig 40,71 százalékkal terhelt Erzsébet utalványt, étkezési utalványt és iskolakezdési támogatást szintén 81,97 százalékos adó terheli majd.

Úgy számolják, ha a munkáltató a lehető legkorrektebben jár el dolgozójával, és ugyanakkora költségösszeggel növeli meg a bérét, mint amennyit eddig béren kívüli juttatásként adott, akkor a munkavállaló végeredményben havonta 30 000 forinttal kevesebb elkölthető forinthoz jut. Kétkeresős családoknál ez az érték 60 ezer forintra is rúghat.

Ha lesz is olyan munkáltató, amelyik kompenzálja a kormányzat zseblyukasztását, az csak egy egyébként is betervezett béremelés rovására teheti. Így végeredményben mindenképp rosszul jár majd az a nagyjából 1,5 millió magyar, aki jelenleg a béren kívüli juttatás valamely formájában részesül - magyarázta Nagy Sándor a közleményben.

Az EVDSZ ezért azt kéri a kormánytól, hogy valóban segítse a családokat, ne hozza nehezebb helyzetbe őket a megélhetési keretük kurtításával. Szeretnék, hogy még időben átgondolnák az elfogadott adójogszabályok várható következményeit; fontolja meg a 2019. évi adótörvény módosítását.

Az EVDSZ és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) kezdeményezésére a két nagy szakszervezeti konföderáció, a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációt szervez a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen. A november 6-ára (kedd) tervezett érdekvédelmi megmozdulás 15:00-kor kezdődik a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt - írják a közleményben.