Szakszervezetek: 1,5 millió dolgozótól elvesznek 30 ezer forintot

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szerint a cafeteria juttatásokat a munkáltatók pótlás nélkül kivezethetik, ha a jövő évi adótörvényt nem módosítják. Az érintett dolgozók bevétele akár 30 ezer forinttal is eshet havonta emiatt. Tüntetést is szerveznek, ha nem hallgatja meg őket a kormány.
Szabó Dániel, 2018. november 5. hétfő, 10:06
Fotó: Unsplash - Alex Kotliarskyi

Bár a BDO tanácsadócég hétvégén ismertetett, vállalatvezetőket kérdező kutatása alapján az előzetes tervekből az szűrhető le, hogy a cégek túlnyomó többsége a munkaerőért folytatott jelenlegi versenyben nem kívánja megszüntetni az eddig kínált cafeteriaelemeket, sőt, többségük keresi annak a lehetőségét, hogy a juttatások nettó értékét is sikerüljön megtartaniuk 2019-re. Viszont nem biztos, hogy azután, hogy a kormány arról döntött, hogy kevés kivételtől eltekintve megszünteti a béren kívüli juttatások adómentességét, a szándékot tettek követik.

Az Egyesült Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szerint a dolgozók elveszíthetik ezeket a bérkiegészítő elemeket jövőre: úgy látják, ezúttal olyan kormányzati akcióról van szó, melyet minden érintett azonnal meg fog érezni. Úgy becsülik, hogy másfél millió magyar dolgozó munkáltatótól szerzett bevétele csökkenhet átlagosan 30 ezer forinttal.

"A legtöbb elemre eddig 0 százalékos adókulcs volt érvényes. Ide tartozik például a lakás- és diákhitel-törlesztésre fordított béren kívüli juttatás, a tanulmányok támogatása, az életbiztosítás és a lakhatási támogatás is. Ezek 2019-ben már 81,97 százalékos kulccsal adóznak" - ismertette a probléma forrását az EVDSZ közleményében annak elnökségi tagja Nagy Sándor. Szerintük az is problémás, hogy az eddig 40,71 százalékkal terhelt Erzsébet utalványt, étkezési utalványt és iskolakezdési támogatást szintén 81,97 százalékos adó terheli majd.

Úgy számolják, ha a munkáltató a lehető legkorrektebben jár el dolgozójával, és ugyanakkora költségösszeggel növeli meg a bérét, mint amennyit eddig béren kívüli juttatásként adott, akkor a munkavállaló végeredményben havonta 30 000 forinttal kevesebb elkölthető forinthoz jut. Kétkeresős családoknál ez az érték 60 ezer forintra is rúghat.

Ha lesz is olyan munkáltató, amelyik kompenzálja a kormányzat zseblyukasztását, az csak egy egyébként is betervezett béremelés rovására teheti. Így végeredményben mindenképp rosszul jár majd az a nagyjából 1,5 millió magyar, aki jelenleg a béren kívüli juttatás valamely formájában részesül - magyarázta Nagy Sándor a közleményben.

Az EVDSZ ezért azt kéri a kormánytól, hogy valóban segítse a családokat, ne hozza nehezebb helyzetbe őket a megélhetési keretük kurtításával. Szeretnék, hogy még időben átgondolnák az elfogadott adójogszabályok várható következményeit; fontolja meg a 2019. évi adótörvény módosítását.

Az EVDSZ és a Vegyipari Dolgozók Szakszervezete (VDSZ) kezdeményezésére a két nagy szakszervezeti konföderáció, a LIGA Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezeti Szövetség demonstrációt szervez a béren kívüli juttatások megadóztatása ellen. A november 6-ára (kedd) tervezett érdekvédelmi megmozdulás 15:00-kor kezdődik a Magyar Nemzeti Bank épülete előtt - írják a közleményben.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2018.11.05 12:27

Lehet, hogy azért veszik el a magyar melóstól ezt az összeget, mert titokban a fidesz-kdnp qrmány a migránsok névtelen bankkártyáira utalja?
Mert utólag az is kiderült, hogy a fidesz-kdnp qrmány befogadta a kvótát.
És az ukrán migránsok elveszik a magyarok munkáját, sőt ukránul beszélő műszakvezetőt meg HR-est vesznek fel a munkahelyekre.
A magyartól meg már a hazai munkahelyen is elvárják, hogy angolul vagy németül beszéljen.
A migránsoknak meg magyarul sem kell tudnia, mégis elveszi a munkahelyet a magyartól, mert a fidesz-kdnp qrmány olcsóbban akar dolgoztatni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.11.05 11:47

Nem igaz, hogy nem értik meg..tényleg az embernek a pofája leszakad....hát be kell tömni a hézagokat amelyek a sok lopástól keletkeznek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tlg01, 2018.11.05 10:29

sok a duma - lejjebb az agarakkal
már így is túl vagytok fizetve
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html