Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mintegy 236 tonna elfogadhatatlan állapotban lévő élelmiszert és élő rágcsálókat találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei élelmiszer-vállalkozás fagyasztóiban - derül ki a hivatal közleményéből. A bértárolást végző cégnél az élelmiszerek tételes átvizsgálása több napot vett igénybe, a leromlott termékekért felelős vállalkozás milliós bírságra számíthat.

A Nébih szakemberei 2020. május végén tartottak élelmiszer-higiéniai és nyomonkövetési ellenőrzést. A vizsgálat során többek között egérürülékkel szennyezett, sérült csomagolású, penészes és lejárt fogyaszthatósági, illetve minőségmegőrzési idejű termékeket találtak a szakemberek. Emellett nyomonkövetési szempontból nem megfelelő (jelöletlen, tétel azonosítására szolgáló adatot nem tartalmazó, továbbá hiányos dokumentációjú) élelmiszereket is találtak.

A raklapok között, amiken a termékeket tárolták, élő rágcsálók mozogtak, az egyiken pedig fagyott egértetemet találtak a szakemberek. A hatóság a kifogásolt termékeket kivonta a forgalomból, azok ismételt forgalomba hozatalát megtiltotta és elrendelte a megsemmisítésüket. A megsemmisítésre történő elszállítás a hatóság folyamatos jelenléte és felügyelete mellett történt.

Nébih

Az érintett vállalkozás adatai megtalálhatóak a Nébih jogsértési listáján. A Céginfo.hu adatai szerint a tiszavasvári székhelyű Tisza Brojler Kft. főtevékenysége a baromfitenyésztés, a tulajdonosa egy budapesti lakcímmel rendelkező magánszemély, Usikov Eduard. Jó egy évvel ezelőtt még Head Coach Hungary Kft. néven működött a vállalkozás, és üzletviteli és egyéb vezetési tanácsadással foglalkozott, egy bólyi személy, Seszták Miklós - aki nem azonos a volt miniszterrel - volt a tulajdonosa. A számos bejegyzett tevékenysége között szerepel a vegyes termékkörű nagykereskedelem is. A cégnek a leadott beszámolói szerint 2017-ben és 2018-ban sem volt árbevétele, a 2019-es tevékenységéról pedig még nem tett közzé tájékoztatást.

Az ellenőrzés során készült videó és fényképek elérhetőek a Nébih honlapján.