Számlás csalókra csapott le az adóhatóság

A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó, üzletszerűen elkövetett költségvetési csalás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat két nővel szemben. "Áfacsökkentésképp" fiktív számlákat gyártottak.
Szabó Dániel, 2018. március 9. péntek, 08:48
Fotó: Shutterstock

Egy tatabányai székhelyű, fémmegmunkálási, forgácsolási, lakatosipari, javítási-karbantartási tevékenységi körrel rendelkező kft. kibérelt egy műhelycsarnokot, ahol szintén bérelt fémipari gépek segítségével végezte el a vasipari munkákat. A cég számos megrendelést teljesített alvállalkozók bevonása nélkül, de be nem jelentett munkavállalókkal. A valós megrendelések alapján a gazdasági társaság irányítói az elvégzett munkákról a számlákat kiállították, és azok ellenértékét átvették - írja közleményében az ügyészség.

Az elkövetők viszont a befizetendő általános forgalmi adó csökkentésére fiktív számlákat szereztek be, majd azokat a könyvelésben szerepeltették. A valóságban a fiktív számlákat kibocsátó cégek a kft. részére terméket nem értékesítettek, szolgáltatást nem nyújtottak, így a gazdasági társaság a hamis számlák alapján nem volt jogosul áfalevonásra. A fiktív költségszámlák szerepeltetésével összesen 66 161 033 forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A főügyészség mindkét nővel szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Az elkövetők büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Törvényszék fog dönteni.

Hasonló áfacsalási ügyről írt a Napi.hu is a hét elején.

A fotó forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK