Egy tatabányai székhelyű, fémmegmunkálási, forgácsolási, lakatosipari, javítási-karbantartási tevékenységi körrel rendelkező kft. kibérelt egy műhelycsarnokot, ahol szintén bérelt fémipari gépek segítségével végezte el a vasipari munkákat. A cég számos megrendelést teljesített alvállalkozók bevonása nélkül, de be nem jelentett munkavállalókkal. A valós megrendelések alapján a gazdasági társaság irányítói az elvégzett munkákról a számlákat kiállították, és azok ellenértékét átvették - írja közleményében az ügyészség.

Az elkövetők viszont a befizetendő általános forgalmi adó csökkentésére fiktív számlákat szereztek be, majd azokat a könyvelésben szerepeltették. A valóságban a fiktív számlákat kibocsátó cégek a kft. részére terméket nem értékesítettek, szolgáltatást nem nyújtottak, így a gazdasági társaság a hamis számlák alapján nem volt jogosul áfalevonásra. A fiktív költségszámlák szerepeltetésével összesen 66 161 033 forint vagyoni hátrányt okoztak az állami költségvetésnek.

A főügyészség mindkét nővel szemben börtönbüntetés kiszabását indítványozta. Az elkövetők büntetőjogi felelősségéről a Tatabányai Törvényszék fog dönteni.

Hasonló áfacsalási ügyről írt a Napi.hu is a hét elején.

A fotó forrása: Shutterstock.