Szándékosan késve fizetnek a cégek

Az Atradius Collections elemzése szerint a magyar vállalkozások szándékosan késve fizetik ki számláikat, hogy szerezzenek maguknak likviditást, plusz időt - mondta Harka Péter, a társaság magyarországi fióktelepének vezetője, hozzátette: sajnos, egyre nő a felszámolások száma, és a követelések teljes kifizetése ebben az esetben sem várható.
Inforádió, 2011. október 30. vasárnap, 10:59
Fotó: Napi.hu

A magyar vállalkozások egymás számlainak mintegy 80 százalékát szándékosan késve fizetik ki, a felszámolások pedig szinte sohasem vezetnek eredményre - állapítja meg az Atradius Collections nemzetközi követeléskezelési kézikönyvének legújabb kiadása. A késve fizetések hátterében az áll, hogy bankhitelek helyett inkább így finanszírozzák működésüket a magyar cégek.

A kézikönyv összesen 31 ország esetében ad részletes tájékoztatást a lehető legeredményesebb követeléskezelési módszerekről és eljárásokról. A kiadvány Magyarországgal kapcsolatban kifejti, bár a magyar üzleti életben a 30-tól 90 napig terjedő fizetési határidő a szokásos, a magyar vállalkozások egymás számláinak négyötödét szándékosan késve fizetik. Az Atradius tapasztalatai szerint a magyar vállalkozások nem részesítik előnyben a bírósági eljárások megindítását, beleértve a fizetési meghagyások benyújtását.

A megfelelő megelőzéssel jobb eredményt lehet elérni: ha egy külsős követeléskezelő cég küldi ki már az első fizetési felszólítást is, elkerülhető lehet a költséges és hosszadalmas jogi út. Amennyiben a továbbiakban mégis bírósághoz kell fordulni, a követelés tulajdonosa nem számíthat sok jóra: az átlagos eljárási idő két év, de Budapesten ez általában még hosszabb.

Az Atradius a magyar csődtörvénnyel kapcsolatban megjegyzi, hogy azt harminc alkalommal módosították az elmúlt évtizedben, azonban nem nyújt lehetőséget a reorganizáció finanszírozására, valamint nem biztosít kellő védelmet a szándékos visszaélések ellen sem. Ennek eredményeképpen a felszámolási eljárások 90 százalékában még az eljárások költségeit sem fedezi a vállalkozások fennmaradó vagyona, de általában még az esetek maradék 10 százalékában sincs fedezet a szállíói követelések kiegyenlítésére, mert a vagyon egyszerűen eltűnik rossz vezetői döntések és visszaélések miatt.

A felszámolási eljárások átlagos időtartama 2-4 év, de Budapesten általában hosszabb.

Harka Péter, az Atradius Collections magyarországi fióktelepének vezetője ezzel kapcsolatban elmondta, ilyen körülmények között létfontosságú, hogy a vállalkozások idejekorán kapcsolatba lépjenek egy hatékony követeléskezelő céggel, ugyanis a megfelelő megelőzésen a cégük jövője múlhat. A tapasztalatok szerint az idő múlásával egyre kevesebb az esély a sikeres követelésbehajtásra Magyarországon.

HOZZÁSZÓLÁSOK