Megvételre kínálják az egykor a Szarvasi kávéfőzőt és lámpákat gyártó, tavaly augusztus óta felszámolás alatt lévő Szarvasi Vas-Fémipari Zrt. (közismert nevén Vasipari) tulajdonában lévő budapesti, Andrássy út 57. szám alatti mintaboltot - derül ki az Elektromos Értékesítési Rendszerben közzétett árvevési tájékoztatóból.

Az Oktogonhoz közeli üzlethelyiséget két raktárral és egy kis lakással együtt tavaly novemberben már árverésre hirdette meg a Vasipari kijelölt felszámolója, az ÁFI Zrt., 140 millió forintos irányáron. Az értékesítési eljárást azonban érvénytelenítették, mert a már elindult felszámolási eljárás alatt a kormány stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítette a Vasiparit, ami azt is jelenti, hogy a felszámolását az állami felszámolócég, a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. végezheti, így a bíróság felmentette az ÁFI-t és kijelölte az állami céget. Az új felszámolóbiztos kérte az eljárás érvénytelenítését.

A kormány 2011-től - elég tág kört érintően - stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősíthet cégeket, és ezek csődeljárása és felszámolása során a csődtörvénytől eltérő szabályok is alkalmazhatók. Egyebek mellett az állami felszámoló az adós vagyonát nem nyilvános pályázaton értékesítheti, ehhez nincs szükség a hitelezői választmány hozzájárulására, a felszámoló döntése ellen nem lehet kifogást tenni.

35 milliós áresés az Andrássy úton

Az állami felszámoló az ÁFI-val ellentétben már nem teszi 140 millióra a frekventált helyen lévő mintabolt értékét, az árverési hirdetmény szerint a becsértéke 105 millió forint, ami megegyezik a kikiáltási árral. Az összeg természetesen akár jelentősen is emelkedhet, ha a licitálók hajlandók többet adni az ingatlanért. Az elektronikus árverésen június 26. és július 11. között lehet ajánlatot tenni, a licitlépcső félmillió forint (ha esetleg eléri a 200 millió forintot az árajánlat, akkor e fölött már 2 millió forintonként lehet árat emelni.)

A felszámoló szerint a 67 négyzetméteres és az 55 négyzetméteres raktárak, a 70 négyzetméteres üzlethelyiség, valamint a 28 négyzetméteres lakás állapota "átlagos", az árverési tájékoztatóban közölt képek alapján azonban úgy tűnik, egyes helyiségek jelentős felújítást igényelnek. A dokumentációban azt is közlik, hogy az ingatlanokat műemléki értékként tartják nyilván, műemléki környezetben, műemléki jelentőségű területen. Az üzletre és a két raktárra az államnak elővásárlási jog van bejegyezve. (Az Andrássy út világörökségi helyszín, az ott található nem lakóingatlanokra az államnak elővásárlási joga van.)

A budapesti mintabolt mellett a felszámoló pályázatot hirdetett a Vasipari két szarvasi ingatlanára is, két Dózsa György utcai lakóházat adnának el, egy "felújítandó" állapotút, 12,1 millió forint, és egy "átlagos" állapotút, 12,5 millió forint irányáron.

Többmilliárdos adósság

A háztartási kisgépgyártó szarvasi cég 2018-ban még átlagosan 227 embert foglalkoztatott, vesztét egy balul sikerült beruházás és ennek következtében a fő megrendelő elvesztése okozta. A több milliárdos forgalmú Vasipari legnagyobb bevétele az utolsó éveiben az Ikeának gyártott lámpákból származott, de a svéd multi minőségi problémák miatt szakított a céggel. Erről és a társaság tevékenységéről bővebben itt olvashat.

A Vasipari 2019-re menthetetlenül eladósodott, a felszámolását tavaly augusztusban rendelte el a bíróság; ekkor a saját tőkéje mínusz 1,2 milliárd forintot mutatott, a kötelezettségállománya 3,4 milliárd forintot tett ki.

Továbbugrott a szarvas

A felszámolás elindulása előtt "kimentették" a cégből a kávéfőzős üzletágat, a gyártást - az egyik alkatrész-beszállító - Deerplast Kft., a kereskedelmi tevékenységet pedig a Szarvasi Háztartásigép (SZH) Kft. vitte tovább. "Az SZH Kft. azzal a céllal jött létre 2018 tavaszán, hogy életben tartsa a Szarvasi márkanevet és megújítsa a kávéfőző gyártást. A kft. együttműködve a gyártást végző, 2017-ben alapított Deerplasttal és a Vasipari néhány korábbi alkatrész beszállítójával újraszervezte a gyártási folyamatot. A két társaság 58, korábbi Vasipari dolgozónak biztosít munkahelyet" - írták az új befektetői körhöz tartozó cégek tavaly szeptemberi közleményükben.

A kávéfőzők nagykereskedelmét végző SZH Kft. - a leadott cégbeszámolója szerint - sikeres évet zárt 2019-ben, 951 millió forint nettó árbevétel mellett mintegy 43 millió forint adózott eredményt ért el, osztalékot nem fizetett. (A cég februártól áttért a kiva adózási módra, így januárról, majd a február-decemberi üzleti évről is adott le a társaság beszámolót. Ezek szerint januárban 27 millió, február-decemberben pedig 924 millió forintos forgalmat bonyolított, az összértékesítésből az export, EU-belüli értékesítés mintegy 72 millió forintot tett ki.)

A gyártást is átvette az SZH Kft.

Az SZH Kft. tavaly év végén 25 millió forintért megvásárolta a kávéfőzőgyártó üzletágat a termékeket alvállalkozóként gyártó Deerplasttól, hogy egy cégben legyen a gyártás és a kereskedelem. Átkerültek jogfolytonosan a dolgozók, a szállítói és egyéb kötelezettségek is. A cég kötelezettségállománya a tízszeresére, 490 millió forintra nőtt. A dolgozói létszám 4-ről 46 főre bővült - jelenleg 44 dolgozójuk van. (A Deerplast még nem adta le a 2019-es beszámolóját, 2018-ban viszont már eredményesen működött, 234 milliós nettó árbevétel mellett 5 milliós eredménnyel zárt; akkor 78 dolgozót foglalkoztatott.)

A kávéfőzőgyártás a felszámolás alatt lévő Vasipari szarvasi telephelyén bérelt ingatlanban folyik.

Az SZH többségi tulajdonosa a korábban FHB- és Takarék-cégeknél dolgozó Takács Zoltán volt, idén májustól pedig Jeszenszki Gábor Zsolt ügyvédnek lett 50 százaléknál nagyobb szavazati joga a cégben - derül ki a Céginfo.hu adataiból.