Az egyezménynek fontos szerepe lesz a két ország közötti kereskedelmi kapcsolatok koordinálásában és a kölcsönös beruházások elősegítésében - emeli ki a közlemény. A találkozón Omar Ahmed Bahlaiwa, a szaúdi kamara főtitkára kijelentette, a két országnak a jövőben is stratégiai partnerségre kell törekednie. Hozzátette: Szaúd-Arábia a magyarországi fejlett ipar lehetőségeit kihasználva elsősorban az élelmiszeripar, a gyógyszeripar, a vízgazdálkodás területén keresi a befektetési lehetőségeket Magyarországgal.

Kövér László a tőkebefektetések minőségileg magasabb szintjét szorgalmazta, kiemelve, hogy Magyarország kiváló célpontja a külföldi tőkének. Szerinte ezt igazolják a magas színvonalat megkövetelő német cégek az elmúlt években véghez vitt magyarországi beruházásai is.

A tanácskozáson részt vett Rogán Antal, a parlament gazdasági és informatikai bizottságának elnöke, aki szintén a magyar gazdaságpolitikai eredményekre hívta fel a figyelmet, és kitért a külföldi üzletemberek beutazását és letelepedését megkönnyítő törvényi rendelkezésekre is.

A két ország közvetlen külkereskedelmi forgalma 2011-ben 244,8 millió dollárt tett ki, ebből 237,9 millió dollár volt a magyar export, és 6,9 millió dollár a magyar import. A KSH adatai szerint tavaly a magyar export értéke 56,8 milliárd forint, az importé pedig 504 millió forint volt.

Szaúd-Arábia Magyarország második legnagyobb kereskedelmi partnere az arab világban. A magyar kormányzati elképzelések szerint még az idén, az első félévben kereskedőház nyílik a szaúdi fővárosban Rijádban, a két ország közötti gazdasági kapcsolatok élénkítésére.