Mintegy 95 millió eurós (30 milliárd forint) beruházással létesít faüzemet Vásárosnaményban a svájci tulajdonú Interspan, amely ezzel több mint 100 munkahelyet teremt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban. Max von Tippelskirch, az Interspan-tulajdonos Swiss Krono Group elnökségi tagja sajtótájékoztatón elmondta: az építkezést már idén tavasszal szeretnék elkezdeni, hogy 2016 tavaszán elkezdődhessen az üzemben az építőanyagként használt OSB fa lapok gyártása.

Max von Tippelskirch köszönetet mondott a magyar hatóságok támogatásáért, kiemelve az ügyintézés hatékonyságát és gyorsaságát, valamint a kormány támogatását. Emlékeztetett arra, hogy 1989-ben Vásárosnaményban hajtotta végre a Swiss Krono csoport egyik első Svájcon kívül beruházását, de a telephelyet 2011-ben a gazdasági feltételek változása miatt bezárták. Az évek során azonban nem veszítették teljesen szem elől a telephelyet, és vizsgálták a beruházási feltételeket, amelyek azóta kedvezően változtak.

Az Interspan Faipari Kft. beruházását a magyar kormány pénzzel is támogatja, ennek összegéről a hivatalos döntés megszületése után adnak tájékoztatást - mondta Magyar Levente külgazdasági államtitkár.

A Swiss Krono Group több mint ötven éve gyárt faipari termékeket. A vállalatcsoport egy családi vállalkozásból nőtte ki magát, laminált faforgácslap, MDF-lap, OSB-lap, laminált padlóburkoló és dekorlemez gyártás tekintetében ma már Európa vezető gyártói közé tartozik. Európában, Ázsiában és az Egyesült Államokban összesen 11 telephellyel rendelkezik, a konszern székhelye Luzern (Svájc), több mint 4500 munkatársat alkalmaz és tavaly 2 milliárd svájci frank árbevételt ért el - derül ki a fataj.hu-ról.