A magyar gazdaság jövőjét azok a sikeres vállalkozások jelentik, amelyek folyamatosan fejlesztik termelésüket, megállják a helyüket az egyre élesebb hazai és nemzetközi piaci versenyben és biztos megélhetést teremtenek dolgozóik számára - hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter annak alkalmából, hogy ma két Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vállalkozás kormánytámogatásból megvalósult beruházását adják át.

Közép-Európa legnagyobb baromfifeldolgozója, a kisvárdai Master Good cégcsoport új fejlesztéseit 438 millió forinttal támogatta a kormány, 81 új munkahely létrejöttét elősegítve. A csengeri Szamos Kft. kapacitásbővítő beruházásához 65 milliós költségvetési forrást nyert el, a foglalkoztatottak számát 20 fővel tudták ennek köszönhetően bővíteni - tájékoztatott a szakminiszter.

A gazdasági növekedésből Szabolcs-Szatmár-Bereg megye is kivette a részét, a régióban 2010 hasonló időszakához képest mintegy 40 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami 20 százalék feletti növekedési ütemnek felel meg, ez jóval meghaladja a 13 százalékos országos átlagot - emlékeztetett Varga Mihály. A munkanélküliség is itt csökkent a leggyorsabban, a 2010-es 16,9-ről 11,8 százalékra - mutatott rá a miniszter megemlítve, hogy van még tenni való a térségben, mert a közfoglalkoztatás részaránya még mindig jelentős. A kormány azon dolgozik, hogy ösztönözze a piaci munkahelyek létrehozását, ezért a nyíregyházi járáson kívül az egész megyét szabad vállalkozási zónává minősítette - írta közleményében a minisztérium.