BUX
38240

Százezrek használták a nyugdíjszámító kalkulátort

Összesen 381 ezer alkalommal használták január 25-én délig a magánpénztárak által kifejlesztett, a www.tajekozodjon.com honlapon elérhető nyugdíjszámító kalkulátort - közölték a honlapot üzemeltetők.

MTI-Eco, 2011. január 26. szerda, 17:36

A kalkulátor 15 kérdés megválaszolása után egyedileg mutatja meg, hogy mekkora összegű nyugdíjra lehet számítani az idei szabályok alapján az állami és magánnyugdíjrendszerben, valamint azt is, hogy mekkora lett volna a nyugdíj összege a 2010-es szabályok alapján a vegyes (állami és tőkefedezeti) rendszerben. A számításoknál egyaránt figyelembe vették az inflációs előrejelzéseket, az országos átlagbér, a minimálbér, a járulékplafon, nyugdíjminimum, a valorizációs szorzók várható emelkedését, a foglalkoztatási arány kormány által prognosztizált javulását.

A négy pénzügyi csoport - AXA, AEGON, Allianz, ING - támogatásával létrehozott kalkulátor közérdekű, hiánypótló eszköz, mivel jelenleg egyik állami intézmény weboldalán sem található hasonló számításokat végző program. Létrehozásával a magánpénztári tagok számára szeretnének általános, korrekt tájékoztatást és támpontokat adni a döntéshez.

A magán-nyugdíjpénztári tagoknak már csak néhány napjuk van arra, hogy döntsenek: a magán- vagy az állami nyugdíjrendszer tagjai kívánnak lenni a jövőben. Aki a magánrendszert választja, annak január 31-ig személyesen kell nyilatkoznia erről a 36 nyugdíjbiztosítási igazgatóság valamelyikénél, a Nyugdíjfolyósító Igazgatóságnál vagy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóságnál (ONYF).

Az ONYF adatai szerint a több mint hárommillió magánpénztári tagból kedden 13 óráig 41 233 pénztártag jelezte, hogy a magán-nyugdíjrendszerben kíván maradni; szerdán délután fél 4-re 49 304-re emelkedett a számuk.