Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Januártól jóval többen igényelhetnek állami támogatású jelzáloghiteleket egy decemberben átírt kormányrendeletnek köszönhetően - írta az Index. A tavaly áprilisban elfogadott, de igazából csak augusztusban induló, állami támogatással felvehető új forinthiteleket csak nagyon kevesen vették fel, a kormány ezért év végén az egész rendszert újragondolta.

Enyhített a hitelfeltételeken, és januártól új lehetőségek is megjelentek, amiket a még mindig bajban lévő devizahitelesekre szabott. Az új támogatási rendszer a Bankráció.hu gyűjtése szerint a következőképpen épül fel:

Mire lehet támogatást kapni januártól? Mennyit? Meddig?
Hitelcél Maximum igényelhető összeg Maximum ingatlan érték Eddig igényelhető
Új lakás/ház vásárlása15 millió Ft30 millió Ft2014. december 31.
Új lakás/ház építése15 millió Ft30 millió Ft2014. december 31.
Használt lakás/ház vásárlása10 millió Ft20 millió Ft2014. december 31.
Késedelmes devizahitel kiváltásaNincs korlátNincs korlát2013. december 31.
Korszerűsítés10 millió Ft15 millió Ft2014. december 31.
Bővítés (új lehetőség 2013-ban)10 millió Ft15 millió Ft2014. december 31.
Hátralékos kisebb lakásba költözéseNincs korlátNincs korlát2013. december 31.
Ingatlan visszavásárlása a Nemzeti Eszközkezelőtől (új lehetőség 2013-ban)6 millió FtNincs korlátVisszavásárlási jog lejáratához kötötten
Forrás: Bankráció

A kedvező kamatozású hitelek továbbra is öt évig járnak, ebben tehát nincs változás, de a kamattámogatás nem csökken évről éve, hanem fix lesz a teljes időszakban. A bajba jutott adósok továbbra is igényelhetik a támogatott hitelt (a régi rendszer szerint 2012 év végével bezárultak volna a kapuk), és újdonság, hogy a Nemzeti Eszközkezelőhöz került lakások visszavásárlásához is lehet támogatott hitelt kérni. Ez az eszközkezelő segítségével megmentett devizaadósok talpra állását segítheti.

Akár 900 ezer forint is megtakarítható

Tavaly a támogatott hitelek terjedésének egyik legnagyobb akadálya az volt - és sok eladást gyakorlatilag meghiúsított -, hogy a támogatott hitellel vásárolt lakás eladójának teljes bizonyító erejű magánokiratban nyilatkoznia kellett arról, hogy 12 hónapon belül másik ingatlant vásárol (ez akkor érdekes, ha például 5 tulajdonosa van egy ingatlannak). Januártól viszont már nem kell erről nyilatkozni. Akik ennek ellenére mégis vettek fel ilyen hitelt tavaly, azok sem kell aggódjanak, mert az új, kedvezőbb szabályok visszamenőleg rájuk is érvényesek.

Az eddigi maximális 6 milliós hitelösszeg 10 millióra emelkedett, és a régi 15 milliós maximális ingatlanérték helyett már húszmilliós lakást is vehetünk, ami elsősorban Budapesten és a drágább térségekben élesztheti fel az ingatlanpiacot.

Akár több tízezer forintot lehet spórolni a támogatott hitellel a piaci kamatozású kölcsönökhöz képest A Bankráció hitelkalkulátora szerint ha most igényelünk egy tízmillió forintos kamattámogatott hitelt (mondjuk egy 13 milliós ingatlanhoz), akkor húszéves futamidővel a kezdeti törlesztőrészlet banktól függően 70-84 ezer forint között szóródik, az összesen visszafizetendő összeg pedig 20,6 millió és 23,4 millió között lesz. Piaci hitelnél ugyanez az első öt évben 83-108 ezer forint közötti törlesztőt jelenthet. Vagyis a legdrágább támogatott konstrukció törlesztőrészlete nagyjából megegyezik a legolcsóbb piaci alapú hitelével. Havi átlag 15 ezer forintos különbséggel számolva a támogatott öt év, vagyis hatvan hónap alatt 900 ezer forintot lehet megtakarítani.