Százmillióból digitalizálná az artmozikat a minisztérium

Az artmozik korszerűsítésére, digitális vetítőberendezéssel való felszerelésére hirdetett pályázatot 100 millió forintos keretösszeggel a nemzeti erőforrás miniszter csütörtökön.
NAPI, 2011. augusztus 4. csütörtök, 11:38
Fotó:

A tárca kultúráért felelős államtitkárságának MTI részére elküldött közleménye szerint Réthelyi Miklós az értékes magyar és európai alkotásokat játszó artmozik fennmaradása és a nemzeti filmkultúra védelme érdekében hirdette meg a pályázatot.

A fejlesztés elengedhetetlen, hiszen a rohamléptékű technikai fejlődés következtében néhány éven belül az artmozik által használt hagyományos filmtekercseket felváltja a digitális vetítés és a térhatású 3D-technológia - olvasható az összegzésben.

A pályázat kedvezményezettjei a helyi önkormányzati tulajdonú vagy helyi önkormányzati támogatóval rendelkező művészmozik lehetnek. A támogatás feltétele, hogy a fenntartó vagy támogató legalább 25 százalékos önrészt biztosítson, ezen felül a pályázónak meg kell felelnie az artmozikra vonatkozó jogszabályi feltételeknek, azaz nem rendelkezhet olyan felszereléssel, amelyre a pályázata irányul, legfeljebb 5-termes lehet és nem állhat fenn hatályos virtuáliskópia-díj megállapodása. Ez utóbbi üzleti modell ugyanis előírja a mozi számára, hogy mely filmalkotást, kasszasikert napi hány előadásban és hány napon keresztül kell műsoron tartania.

A pályázat nyertesének vállalnia kell, hogy az új technikával felszerelt mozitermet a fejlesztés befejezésétől számított legalább 2 évig művészfilmeket játszó teremként üzemelteti.

A tájékoztatás szerint a pályázatokat szeptember 30-ig lehet benyújtani. Az egyösszegű, vissza nem térítendő támogatás felső határa pályázatonként 12,5 millió forint. A támogatásról a miniszter - a döntéselőkészítő bizottság javaslatát mérlegelve - október 28-ig dönt és a döntést legkésőbb november 4-ig közzéteszi a kormány honlapján.

HOZZÁSZÓLÁSOK