Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Bizottság még mindig nem zárta le a Paks II beruházás több éve tartó versenyjogi vizsgálatát, ezért a [vonatkozó törvény] értelmében a Kormánynak 2017. első negyedévében a 2016. évre 762 500 euró rendelkezésre tartási díjat kell fizetnie az orosz fél részére - közölte Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter írásbeli válaszában Szél Bernadett kérdésére.

A Lehet más a Politika párt társelnöke azután érdeklődött, hogy Magyarország lehívta-e már a beruházáshoz államközi szerződésben rögzített mintegy 8 milliárd eurónyi (2500 milliárd forintnyi) orosz hitel első részletet. A tárcavezető arról tájékoztatott, hogy a hitelt csak az Európai Bizottság (EB) versenyjogi jóváhagyása után kezdi el lehívni, miközben arról már 2014-ben megállapodtak az orosz féllel.

A március végéig fizetendő 235 millió forintnyi rendelkezésre tartási díj már a második, amelyet Magyarország fizet. A 2015-ös évre a hitelkeret fenntartására közel 80 millió forintot (250 000 ezer eurót) kellett az oroszoknak elutalni.

Amennyiben az EB jóváhagyja a beruházást, a hitelt mindenképpen lehívja Magyarország. Azonban Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitás-fenntartásáért felelős kormánybiztosa januárban azt közölte, elképzelhető, hogy a hitel törlesztésére egy kedvezőbb kamatozású forrást is lehívhat az állam. Elmondta, idén újabb engedélyeket szerezhet a paksi bővítés, ám az első kapavágás még nem valószínű, hogy megtörténik 2017-ben.