Egy sikeres bankár és csinos, szőke titkárnője ült tegnap egymás mellett a vádlottak padján egy nem mindennapi ügy büntetőperén. Egy országosan elismert pécsi bankárról van szó, aki számos előadást tartott egyetemeken, konferenciákon vagy pénzügyi rendezvényeken, illetve nyilatkozott privát banki szakértőként gazdasági lapoknak. A férfi háromgyermekes családapa, így nem csak az üzletben, hanem magánemberként is sikeres - jellemezte a lap a vádlottat.

A vádirat szerint a bankár és titkárnője szinte családi vi­szonyt alakítottak ki egy Amerikában élő, tehetős pécsi férfivel, akinek tudta és be­leegyezése nélkül használták a náluk elhelyezett vagyonát, magyarán befektették, a számláról ugyan nem mozgatták el, hanem a ka­matait, a hozamát nyúlták le. Majd ez­zel sem elégedtek meg, eltulajdonították a banknál vezetett számláján lévő pénzének egy részét, mintegy 160 millió forintot. Ebben segített nekik a szoros, az üzleti kapcsolaton túlmenő viszony, hiszen az Amerikában élő ügyfél G. Eriket "fiának" tekintette, B. Gabriellát pedig feleségül akarta venni. A nő többször járt is a férfinál annak amerikai otthonában. A két vádlott hét éven keresztül, 2010-2017-ig üzletelt a férfival, aki sok száz millió forintnyi angol fontot, eurót és USA-dollárt utalt át a magyar bankszámlájára, hogy a pénzt kötvényekbe fektesse.

Súlyos biztonság aggályok

A nyomozás során az is kiderült, hogy a cinkostársak a sikkasztás mellett számtalan banki szabályt megszegtek "az ügyek gördülékenyebb intézése" érdekében. Elvárták, hogy a munkatársak egymás jelszavait ismerjék, mellőzték a hangrögzítéses telefonvonal használatát, ezzel sokszor az ügyfél aláírása nélkül is teljesítettek ügyleti megbízásokat mobiltelefon-hívás, e-mail-üzenet alapján.

A bankárok azt állítják, egy forintot sem vettek el a férfitól, az ügyviteli hibák ellenére minden forinttal el tudnak számolni. A tárgyaláson érzelemmentes arccal ültek, bűnösségüket nem ismerték el. A volt bankár és munkatársa nem fo­gadta el az ügyészség 5 éves börtönbüntetésre tett vádalkujavaslatát, ezért a tárgyalás lefolytatásával akár 12 éves bör­tönt kaphatnak. A hatalmas terjedelmű vádirat miatt a következő tárgyaláson csak a bankárt és asszisztensét hallgatják meg. A vád­lottak az egész eljárás alatt sza­bad­lábon védekeznek.