Egy 3,4 milliárd forintos banki tartozáson kívül nincs más, bér- vagy adótartozása az Arcadom Zrt.-nek - tudatta közleményében a felszámolási eljárás alá került Demján-cég a közelmúltban. A hírek szerint azonban több száz alvállalkozó vár még pénzére a társaság korábbi építkezései miatt.

Hogy pontosan hány cégről van szó, a felszámolási eljárás során derülhet ki. Annyi bizonyos, hogy Demján Sándor saját magánvagyonából fizetett ki már eddig is beszállítókat, és ezt megígérte a jövőre is. Az előző években nyolcmilliárd forintot fizetett már így ki a nagyvállalkozó az Arcadom és leányvállalatai túlélése érdekében, és további 960 millió forint tartozás vár kiegyenlítésre - derül ki a cég korábbi közleményéből.

A felszámolás bejelentését követően a tulajdonos jelezte: a debreceni 2-es villamospálya építésével kapcsolatban még várnak uniós támogatások kifizetésére. Miklóssy Ferenc, a villamospálya építésében résztvevő Keviép Zrt. vezérigazgatója kérdésünkre azonban azt mondta: a projekt lezárult és semmilyen nyitott kérdés - így uniós támogatás ügye - nincs. A villamosépítést a debreceni önkormányzat kifizette, így semmiféle pénzre nem várnak.

Az EU által is támogatott beruházás megvalósítását egy konzorcium nyerte el és kezdte el, amelynek az Arcadom Zrt. mellett a helyi Keviép Kft. és a szintén debreceni Tóth T.D. Kft. volt a tagja. A konzorciumtagok 2012 áprilisában kötöttek megállapodást az Arcadommal arról, hogy a Demján-cég átveszi és befejezi a projektet. Majdnem egy évvel később azonban az érintettek jegyzőkönyvben rögzítették: érdemi munkavégzés nem történt, pedig a debreceni önkormányzat átutalta az előleget, 2,5 milliárd forintot. Ezt követően a konzorcium két helyi tagja vette át az építkezés lebonyolítását, amit végül komoly  késéssel, de befejeztek és átadtak.

Az Arcadom egymilliárd forintot követel két korábbi konzorciumi társától - mondta Miklóssy, aki szerint ez megalapozatlanul teszik. Az egykori partnerek ugyanis már két évvel ezelőtt közös megegyezéssel lezárták a debreceni "aktát", sőt az akkori megállapodás értelmében még az Arcadom tartozik két partnerének százmillió forinttal. Az alvállalkozókat a Keviép és a Tóth T.D. Kft., valamint a város kifizette, ők tehát nem várnak a pénzükre.