A magyar fesztiválpiacon a legnagyobb marketingkerettel nem meglepő módon a Szigetet, a VOLT Fesztivált és a Balaton Soundot szervező Sziget Kft. rendelkezik. A nagyságrendileg 1 millió eurós (jelenlegi árfolyamon közel 300 millió forintos) tényleges marketingkiadásunk és az ennek sokszorosát kitevő barterfelületek bevonása során fontos szerepet kap a közösségi és online média, de klasszikus plakátokkal, tv-hirdetésekkel, rádióreklámmal és aktív pr-kommunikációval is operálunk − árulta el érdeklődésünkre Kádár Tamás cégvezető. A Sziget Kft. marketingkiadásainak "fontos részét" − javarészt a Sziget fesztivál okán − külföldön költik el: az országhatáron túli jegyértékesítőkkel olyan megállapodást kötnek, hogy a saját országaikban ők promotálják a fesztiválokat, amit a Sziget Kft. az eladásaik függvényében támogat.

Amíg a VOLT Fesztivál népszerűsítése során leginkább a hazai közönségre és a közeli országokra, így például Ausztriára és Szlovákiára fokuszálnak, addig a Balaton Sound már egyre több látogatót vonz Nyugat-Európából is, így ez utóbbinál a marketingtevékenységüket kiterjesztették többek közt Hollandiára, Németországra és Angliára is.

Más a helyzet az idén 20. alkalommal jelentkező Szigettel, mellyel Kádár szavai szerint "egész Európát igyekeznek megszólítani". Ennek népszerűsítése során országonként eltérő marketinggel próbálkoznak: külföldön igyekeznek olyan felületeken kommunikálni, ahol jobban be lehet mutatni, hogy miről is szól a Sziget, míg itthon elsősorban az imázshirdetések, a line-up kommunikáció, illetve idén az új, különleges látványosságok kapnak hangsúlyt − mondta Kádár.

Közösségi és célzott marketing

Ennél jóval kisebb összeget, mindössze fél-egymillió forintot költ marketingre a Fishing on Orfű, ezenkívül barterszerződésekkel igyekszünk erősíteni a jó hírünket − mondta Egyedi Péter sajtófőnök. Az összeget leginkább plakátokra, internetes bannerekre, újsághirdetésekre költik, de jut a keretből a közösségi oldalak, így a Facebook-jelenlét erősítésére is. Hasonló marketinghúzásokat említett Barota László, az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozójának (EFOTT) marketing- és kommunikációs vezetője, illetve Bukovinszky Béla, a Borsodi Hegyalja Fesztivál főszervezője is, ám mindketten megemlítették, hogy ezen kívül print-, online-, rádió- és tv-hirdetésekre is költenek pénzt. Barota hangsúlyozta azonban, hogy a legsikeresebb megjelenést mégsem ezek, hanem a "jól célzott felsőoktatási event aktivitások jelentették", így például az, hogy a felsőoktatási road show-n is megjelentek.

A fesztiválozók elérésében egyre hangsúlyosabb szerepet kap a Word of Mouth marketing, azaz a szóbeszéd által terjedő reklám − mondta Bukovinszky, aki hozzátette, hogy a témagenerálás és a pr-vezérelt tartalmak, interjúk is szerves részét képezik a fesztivál kommunikációjának. A főszervező elmondta, hogy a Borsodi Hegyalja Fesztivál teljes költségvetése 320 millió forint, médiaértéke +/−200 millió forint, amihez még egy hasonló nagyságrendű pr-érték adódik. Külföldi megjelenésekben sem az Fishing on Orfű, sem az EFOTT szervezői nem gondolkodnak, ugyanakkor Egyedi kiemelte, hogy a jelentősebb magyarlakta települések médiumain keresztül igyekeznek elérni a határon túli magyarokat is. A Hegy' főleg a Tokaj 100 kilométeres körzetében található külföldi nagyvárosokra koncentrál Bukovinszky szerint, a programokról szóló információk és hirdetési anyagok így több száz határon túli médiumban jelennek meg.